Ξεκινάνε τα έργα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά: Με μπλόκα ”απαντούν” οι νησιώτες – ”Απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης”

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την περίφραξη των χώρων που έχει επιταχθεί για την κατασκευή των κέντρων κι έτσι ως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μπουν μπουλντόζες για να ξεκινήσουν τα έργα, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος (σ.σ.: είχε ανακοινωθεί μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις ότι θα ξεκινήσουν το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου).

Στα νησιά του Αιγαίου, εξάλλου, θα μεταβούν από την Αθήνα διμοιρίες ΜΑΤ, ώστε να περιφρουρηθεί η τάξη και ν’ αποφευχθούν τυχόν επεισόδια στους χώρους κατασκευής των κέντρων.

Οι οικοδομικές εργασίες θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα και θα πραγματοποιηθούν στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί. Οι εκτάσεις αυτές περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.΄

Για του λόγου το αληθές, αναρτήθηκε και στη Διαύγεια η απόφαση διενέργειας διαγωνισμού με διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις περιοχές των νησιών της Λέσβου, Χίου και Σάμου. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη σκληρή γραμμή, διαμηνύοντας πως ο διάλογος έχει εξαντληθεί. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, εδώ και τέσσερις ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης έχει διακόψει την επαφή. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού σχεδίου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά αυτοδιοικητικών και άλλων τοπικών παραγόντων που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά.

 

Απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λένε οι δήμαρχοι

 

Με κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, έπειτα από κοινή σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του νησιού, ομόφωνα δηλώνεται ότι «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων».

Επίσης, ζητείται η κατάργηση και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσεται περιοχή για τη δημιουργία της νέας δομής στο νησί.

Στα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, προτείνεται ο αποκλεισμός από κοινού της υπό κατασκευής εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με πανσαμιακή κινητοποίηση.

Παράλληλα, προτείνεται η από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά, καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

 

Αναλυτικά οι κ. Στάντζος και Λυμπερης αποφάσισαν ομόφωνα ότι:

  • 1. Δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων.
  • Απαιτούν την κατάργηση της Π.Ν.Π. που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Αν. Σάμου.
  • 2. Βασικός στόχος και αίτημα μας, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.
  • 3. Αποδέχονται ΜΟΝΟ μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΚΛΕΙΣΙΜΟ του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου . Να δοθούν από το Υπουργείο ΑΜΕΣΑ γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου.

Αποφάσισαν ομόφωνα να εισηγηθούν στα ΕΚΤΑΚΤΑ Δημοτικά Συμβούλια που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26/02/2020 την ίδια ώρα:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ από κοινού της υπό κατασκευή εγκατάστασης στη θέση Ζερβού με ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ κινητοποίηση την ίδια ημέρα και σε ώρα που θα αποφασίσουν τα Δ.Σ.

Την από κοινού κατάθεση προσφυγής και αίτησης αναστολής στο ΣτΕ κατά της με αριθμό 1311/2020 Υπουργικής απόφασης για τις επιτάξεις στα νησιά καθώς και κάθε άλλης συναφούς διοικητικής πράξης που αφορά τις νέες δομές.

 

πηγη