-Το Πεντάγωνο προσχωρεί σε παρεμβάσεις ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη.

-Από την αρχή του χρόνου αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ένα δεύτερο αερομεταφερόμενο Τάγμα της 5ης Ταξιαρχίας, το 545 που θα έχει εδρεύσει στο Ηράκλειο.

Η ενίσχυση της Ταξιαρχίας όμως με ένα ακόμη τάγμα επιβάλλει -όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές- τη μόνιμη παρουσία στο νησί ελικοπτέρων Σινούκ.

-Επιπλέον βέβαιο θεωρείται ότι σημαντικό ρόλο επιτήρησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Κρήτη θα έχουν και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ΠΝ Ρ-3 Orion. Τα τέσσερα αεροπλάνα αναβαθμίζονται στην ΕΑΒ και θα είναι διαθέσιμα το 2022, 2023.

To άρθρο των Times αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο εν λόγω δημοσίευμα, μόνο που λίγες ώρες μετά το κατέβασε.

Το άρθρο όπως μπορείτε να δείτε υπάρχει στο Facebook, αλλά όχι στο site. Μάλιστα τα Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μετά την παρέμβαση της Άγκυρας κατέβηκε η ανάλυση, καθώς προσέβαλε την Τουρκία!

Εάν ισχύει αυτό, τότε το εν λόγω ΜΜΕ θα πρέπει να λογοδοτήσει.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΦΡΙΚΑΡΑΝ

Οι Τούρκοι διάβασαν την προχθεσινή μας ανάλυση και διαστρέβλωσαν όσα γράφαμε. Εμείς απλά προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε, πως οι S-300, σε ενδεχόμενο κλιμάκωσης στη περιοχή θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, όμως τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας άλλα κατάλαβαν, καθώς γράφουν ότι ενεργοποιήθηκαν.

Τι αναφέραμε:

Μέγα ρόλο θα διαδραματίσουν από εδώ και στο εξής οι πύραυλοι S-300 που έχουμε στην Κρήτη, για τους οποίους θυμίζουμε ότι, έχασε την ζωή του εκτελώντας το καθήκον του πριν μερικά χρόνια, ο Έλληνας Σμηναγός Κ. Ηλιάκης, διότι από τότε οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τους εντοπίσουν, ενώ τώρα τρέμουν στην ιδέα της ενεργοποίησης τους.

Η κάθετη εκτόξευση αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος χάρη στην κάλυψη 360 μοιρών που παρέχει. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη μιας FU είναι μόλις πέντε λεπτά! Το ραντάρ χαμηλών υψών 76N6 που είναι εγκατεστημένο στον πύργο 40V6M ύψους 33,8 μ. αποκαλείται στην ΠΑ ως LATAR (Low Attitude Target Acquisition Radar).

Το βλήμα είναι υψηλής ακρίβειας και η συνήθης πρακτική είναι η βολή ενός βλήματος ανά στόχο. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το SSKP (Single Shot Kill Propability) του S-300PMU-1 για αεροδυναμικούς στόχους κυμαίνεται μεταξύ 0.8 και 0.93.

Η δυνατότητα μέγιστης εμβέλειας εμπλοκής κατά στόχων είναι στα 150 χλμ και το ελάχιστο ύψος εμπλοκής των 10 μ. που δίνει ο κατασκευαστής.

Σε απόσταση 150 χλμ οι πύραυλοι αυτού εξουδετερώνουν τα πάντα σε χρόνο ρεκόρ, καλύπτοντας μια τεράστια απόσταση της «τουρκικής ΑΟΖ», όπως αυτή απεικονίστηκε στον προκλητικό τουρκικό χάρτη στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι σε εμβέλεια μεταξύ 50-70χλμ, προσδιορίζεται η ζώνη στην οποία οποιαδήποτε διαφυγή του στόχου που έχει εγκλωβιστεί είναι αδύνατη (no escape zone) ανεξάρτητα από το ύψος της εμπλοκής.

Το σύστημα χάρη στην εμβέλεια του ραντάρ έρευνας έχει την δυνατότητα αυτόνομης επιτήρησης της Κρήτης και της ευρύτερης περιοχής του Ν.Α. Αιγαίου. 

Μάλλον οι Τούρκοι βρίσκονται σε σοκ!

View image on Twitter

Embedded video