Τσίπρας: Ανάγκη να στηριχθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας – Να δοθούν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Οικονομία, εργασιακά, ελληνοτουρκικά και πρόωρες κάλπες στο επίκεντρο.

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε – μεταξύ άλλων – για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», ενώ σχολίασε και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας ενώ χαρακτήρισε λίγο το πακέτο στήριξης, το οποίο μάλιστα άργησε να εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Όπως είπε, η λύση είναι να δοθούν δάνεια στους επιχειρηματίες με κρατικές εγγυήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τα 32 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η πρόταση της Κομισιόν «εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι μέσα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στο σκληρό βορά, όπως η αμοιβαιοποίηση».

Όπως είπε, το σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο, η σκληρή Γερμανία, συνειδητοποίησαν ότι αν δεν αλλάξουν τακτική σ’ αυτή τη φάση ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάσπαση της Ευρώπης.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στην οικονομία. Όπως υποστήριξε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μετρημένο και κοστολογημένο και τόνισε την ανάγκη «να προλάβουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το κεφαλαιακό μαξιλάρι πρέπει να χρησιμοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως «εάν δεν παρέμβουμε η ύφεση θα φτάσει το 10%».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στα ελληνοτουρκικά και στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ALPHA:

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη των οικονομιών είναι μία θετική εξέλιξη για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε. Πρέπει να δούμε το τελικό ύψος των κονδυλίων, με ποιους όρους θα γίνει η εκταμίευση αλλά και τη χρονική διάρκεια της εκταμίευσης. Στην οικονομία, υπάρχει μια σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων. Η δική μας λογική είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Πρέπει σήμερα να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδοτεί την αναστολή της εργασίας, με λιγότερα χρήματα, άρα στην πραγματικότητα έρχεται πολύ αργά και με ένα πολύ μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει μια κρίση που απειλεί να μας οδηγήσει σε βαθιά ύφεση, όπως αυτή που ζήσαμε την περίοδο 2012-14. Είναι άδικο να κινδυνεύουμε μέσα σε λίγους μήνες να χάσουμε όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το πρόγραμμα #ΜενουμεΟρθιοι, προτείνει την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όχι με τη μορφή δανεισμού, αλλά με τη μορφή της επιδότησης. Για κάθε επιχείρηση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, μέχρι 100.000 ευρώ. Επιπλέον προτείνουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού εγγυοδοτικού πακέτου ύψους 12 δισ. ευρώ για τις δανειοδοτήσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η αργοπορία της κυβέρνησης της ΝΔ να πάρει μέτρα στήριξης θα αυξήσει την ανεργία. Γι’ αυτό προτείνουμε μία ομπρέλα προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Ένα «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί. Δεν αξίζει στην κοινωνία μας να ξαναβουτήξει στην απελπισία. Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 28. Mai 2020

Πηγη

 

The post Τσίπρας: Ανάγκη να στηριχθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας – Να δοθούν δάνεια με κρατικές εγγυήσεις appeared first on emagazin.