To ξημέρωμα που έκλεισε τα μάτια του ο “Παπάς της Ελλάδος”. Ηταν “δικός” μας, Έλληνας και πατριώτης. Άφησε πίσω Χάος και Προδότες

TΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ Ο «ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ «ΔΙΚΟΣ» ΜΑΣ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ. ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Τα τελευταία λόγια προς τον Ελληνικό λαό απηύθυνε ο μακαριστός Χριστόδουλος λίγες ημέρες πριν πεθάνει και είναι συγκλονιστικά αφού δείχνουν πως ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου βελτιώνεται όσο πλησιάζει προς τον θάνατο. Βλέπει τα πράγματα διαφορετικά απ’ότι ένας υγιής και ζωντανός που βάζει άλλες προτεραιότητες και δεν κάνει αυτοκριτική.

«Oταν θα διαβάζονται οι γραμμές αυτές εγώ δεν θα ευρίσκομαι πλέον εις αυτήν την ζωήν.Η ελπίς μου είναι ότι θα ευρίσκομαι εις το έλεος του Κυρίου.
Αγάπησα τον Σωτήρα μου με όσην δύναμιν είχε η ψυχή μου.Πολλές φορές, ο Σατανάς με έσπρωξε να κάμω πράξεις και σχέδια και να λάβω αποφάσεις που φοβούμαι ότι επίκραναν τον Κύριόν μου,τον πολυεύσπλαχνον, ο οποίος πολλά τάλαντα μου ενεπιστεύθη» .

Δείχνει να κρίνει τον εαυτό του θέτοντας ερωτήματα για το έργο του: «Τάχα ηργάσθην διά την δόξαν Του ή μήπως επεδίωξα την ιδικήν μου δόξα και προβολή; Αυτό δεν μπόρεσα να το ξεχωρίσω και φεύγω από τον κόσμον φοβούμενος ότι δεν εκατόρθωσα να διακρίνω πάντοτε την διαφοράν.Τάχα οι κόποι μου να είχον αυτόν τον σκοπόν; Το μόνον που με παρηγορεί και με φωτίζει είναι ότι το έλεος και η αγάπη του Θεού είναι απείρως μεγαλύτερα πάσης αμαρτίας και η προσευχή είναι η οδός της σωτηρίας και της αληθούς χαράς».

 

Απευθυνόμενος προς τους πιστούς, τους καλεί να «μην κάμετε ποτέ κακό εις τους συνανθρώπους σας. Σκορπίστε παντού έργα αγάπης. Οποιος έχει ανάγκη από σας και ημπορείτε να γλυκάνετε τον πόνο του, μην το αρνηθήτε.Μην εξετάζετε αν είναι συγγενής ή ξένος, γνωστός ή άγνωστος, ομοεθνής ή αλλοεθνής, ομόδοξος ή ετερόδοξος, ομόθρησκος ή αλλόθρησκος, φίλος ή εχθρός».

Αυτά εγραψε σε επιστολή του μόλις δύο μήνες πριν κοιμηθεί ο Χριστόδουλος και την δημοσιεύσει στο νέο του Βιβλίο «Χριστόδουλος» ο Σωτήρης Τζούμας.

xristodoulos_arxiepiskopos

Πηγαία και έμφυτη η δυναμικότητα του Χριστόδουλου για δημιουργία και διοίκηση, κινούμενη μέσα στους ιδιόμορφους κόσμους μιας πρωτότυπης αγάπης, όπως ο ίδιος την ζούσε και την ένοιωθε και η οποία τον ανεβίβασε πολύ ψηλά, στα αιθέρια ύψη ενός ιδανικού ποιμενάρχη που ακόμη μέχρι σήμερα 8 χρόνια από την κοίμησή του, τον καθιστούν αναντικατάστατο και μοναδικό!

«Ό Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, γράφει λόγιος δημοσιογράφος των Αθηνών, υπήρξε ως ποιμενάρχης υπόδειγμα πατρός φιλόστοργου και αυστηρού, τρυφερού και απόλυτου. Διαθέτων μεγάλες ηγετικές αρετές, οργανωτική ικανότητα σπάνια, κατόρθωνε να μεταμορφώνει σε έργα όλες τις ωραίες και υψηλές σκέψεις του για το καλό του ποιμνίου του. Ανέπτυξε τεράστια φιλανθρωπική δραστηριότητα. Εκατοντάδες κληρικών και επιστημόνων όλων των κλάδων, πολλά οφείλουν στον εμπνευσμένο αυτό Πρωθιεράρχη».

Από τότε που είναι ακόμη απλός ιεροκήρυκας , δίδεται στον ωραίο αγώνα της δημιουργίας και της ιεραποστολής.
«Υπήρξεν ο συνεχιστής του έργου των μεγάλων παλιών Ιεραρχών αλλά και ο Πρόδρομος μιας νέας γεννιάς φωτισμένων Ιεραρχών με σύγχρονη αντίληψη στη διοίκηση της Εκκλησίσς. Δεν είναι τυχαίο που είχε ιδρύσει στην επαρχία του από την πρώτη στιγμή που πήγε το 1974, ορφανοτροφείο, οικοτροφείο, γηροκομείο παιδικές στέγες, κατασκηνώσεις και άλλα ευαγή ιδρύματα» αναφέρει για τον Χριστόδουλο ο εκλεκτός δημοσιογράφος- Εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, εκ των στενών συνεργατών και φίλων του .

Makeleio.gr