Το βίντεο της Pfizer για τους ισχυρισμούς της μεταφοράς στους -70C αποστομώνει τους συνωμοσιολόγους.

Εξηγήσεις για ακόμη μία φορά έδωσε η ομάδα των Ellinika hoaxes για το ζήτημα μεταφοράς των εμβολίων που έσπευσαν να σχολιάσουν συνωμοσιολόγοι και με την βοήθεια του βίντεο της pfizer και τις ανακοινώσεις της έδωσε απλά ένα τέλος σε όλες τις θεωρίες των “ειδικών” που γνωρίζουν όπως λένε απο φορτηγά ψυγεία και μεταφορές!

Όπως εξηγεί αναλυτικά στο άρθρο το  Ellinika hoaxes

Η μεταφορά έγινε βάσει πρωτοκόλλου που συστήνεται από την κατασκευάστρια εταιρία. Οι δόσεις των εμβολίων συσκευάζονται με ξηρό πάγο σε θερμομονωτικά κιβώτια ενώ μεταφέρονται με οχήματα ψυγεία που έχουν δυνατότητες ελέγχου της θερμοκρασίας, που φτάνει τους -20°C.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η μεταφορά των εμβολίων στη χώρα μας αποτελεί φιάσκο καθότι δεν έγινε με τις προβλεπόμενες για τη διατήρηση του εμβολίου συνθήκες. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει:

Παραδείγματα:


Πηγή: Twitter

Αληθεύει;

Αφορμή για τη διάδοση παραπλανητικών και ανυπόστατων ισχυρισμών υπήρξε ο ερχομός του εμβολίου των Pfizer και BioNtech στη χώρα μας, στις 25 Δεκεμβρίου του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, χρήστες των κοινωνικών δικτύων στηλιτεύουν τόσο την χρήση “χαρτοκιβωτίων” όσο και τη χρήση “φορτηγών ψυγείων” διότι όπως υποστηρίζουν, αυτά τα μέσα δεν είναι ικανά να εγγυηθούν θερμοκρασίες που φτάνουν τους -70°C, απαραίτητες για τη διατήρηση των 9.750 δόσεων.

Πληροφοριακό Δελτίο Pfizer

Ωστόσο, η μεταφορά των εμβολίων ακολούθησε συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρίας, Pfizer. Ειδικότερα, στην κεντρική σελίδα της Pfizer υπάρχει δημοσιευμένο ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο καθιστά σαφές ότι:

We also have developed packaging and storage innovations to be fit for purpose for the range of locations where we believe vaccinations will take place. We have specially designed,temperature-controlled thermal shippers utilizing dry ice to maintain recommended storage temperature conditions of -70°C±10°C for up to 10 days unopened (…)

Μετάφραση: Έχουμε ακόμη δημιουργήσει καινοτομίες για το πακετάρισμα και την αποθήκευση για τη διανομή στις τοποθεσίες όπου θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Έχουμε επίσης ειδικά σχεδιασμένα κιβώτια των οποίων η θερμοκρασία ελέγχεται. Αυτά χρησιμοποιούν ξηρό πάγο για τη διατήρησής της προτεινόμενης θερμοκρασίας αποθήκευσης που φτάνει τους -70°C±10°C όπου το εμβόλιο διατηρείται για 10 ημέρες χωρίς να ανοιχθεί.

Συνεπώς, η μεταφορά των εμβολίων δεν γίνεται με “χαρτοκιβώτια” όπως διατείνονται οι χρήστες στο ελληνικό διαδίκτυο. Ειδικότερα, τα εμβόλιο συσκευάζονται σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια γεμάτα με ξηρό πάγο των οποίων τόσο η θέση όσο και η θερμοκρασία ελέγχονται.

Υπενθυμίζουμε πως ο ξηρός πάγος είναι η στερεή μορφή του διοξειδίου του άνθρακα και έχει θερμοκρασία -78,5°C. Στο παρακάτω βίντεο εντοπίζουμε κυλινδρικά κομμάτια ξηρού πάγου να γεμίζουν τα θερμομονωτικά κιβώτια. [πηγή]

Ακόμη, για την μεταφορά χρησιμοποιούνται οχήματα ψυγεία με δυνατότητες ελέγχου της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, η πολωνική SL Express που ανέλαβε την μεταφορά των εμβολίων, εξειδικεύεται σε παρόμοιες επιχειρήσεις διανομής αγαθών που χρίζουν ειδικής μεταχείρισης σε ότι αφορά τις συνθήκες μεταφοράς τους. Χαρακτηριστικά, η εταιρία προσφέρει δυνατότητες μεταφοράς αγαθών σε συνθήκες ψύξης που αγγίζουν τους -20°C. [πηγή]

αρχικη δημοσίευση ellinika hoaxes