Το Ροπωτό, το χωριό-φάντασμα που βουλιάζει στα Τρίκαλα, έγινε ντοκιμαντέρ και κάνει το γύρο του κόσμου

Το Ροπωτό Τρικάλων κάποτε ήταν το σπίτι για περίπου 300 οικογένειες, αλλά από το 2012 και μετά, οπότε κι έγινε μια μεγάλη καθίζηση, έχει μετατραπεί σε χωριό- φάντασμα καθώς μέρα με τη μέρα το καταπίνει η γη. Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει λένε πως βρίσκονται στα “αζήτητα” της κυβέρνησης και των αρχών και βλέπουν στενοχωρημένοι τα σπίτια τους να χώνονται ολοένα και περισσότερο στο έδαφος, μην μπορώντας να κάνουν τίποτα για αυτό.

Το Greekreporter έκανε ντοκιμαντέρ την σπάνια περίπτωση αυτού του χωριού και αυτή τη στιγμή το Ροπωτό εμφανίζεται από ειδησεογραφικά site της Ιταλίας μέχρι την Daily Mail.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι “Η πόλη φάντασμα της Ελλάδας που βουλιάζει” κι έχει διάρκεια 12 λεπτά, στα οποία συμπυκνώνεται το πρόβλημα των καθιζήσεων που εξαφάνισαν το μισό χωριό το 2012.

 

 

Οι ζημιές από τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις στο Ροπωτό είναι τεράστιες και η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Πολλοί κάτοικοι του χωριού που τα σπίτια τους έχουν πέσει φέρονται να μένουν σε αυτοσχέδιες καλύβες, ενώ πάρα πολλοί είναι αυτοί που το εγκατέλειψαν. Το 2012, συντρίμμια είχαν απομείνει σε περισσότερα από 50 σπίτια στο χωριό, αριθμός που με τα χρόνια μεγάλωσε.

 

To Ροπωτό, παρά τα προβλήματα κατολισθήσεων που επικρατούν στην περιοχή, δεν περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις απαλλαγής ή μειωμένης καταβολής του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τη σχετική λίστα της απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κάτι για το οποίο οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα.

 

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την κατάσταση, όπως ήταν το 2012, μετά τις πρώτες κατολισθήσεις: