Το ΠΑΜΕ για το βασανισμό σπουδαστή στη Κέρκυρα

ΠΑΜΕ

Στο υπό διερεύνηση περιστατικό της κακοποίησης σπουδαστή κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης σε γνωστό εστιατόριο της Κέρκυρας, αναφέρεται η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Η άγρια επίθεση που δέχτηκε ο συνάδελφος σπουδαστής με βάση τις καταγγελίες του ίδιου και του Εργατικού Κέντρου της Κέρκυρας, ξεπερνά πλέον κάθε όριο».

Στην ανακοίνωση περιγράφονται οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο, με ιδιαίτερες πιέσεις να ασκούνται σε νέους σε ηλικία εργαζόμενους, μετανάστες και γυναίκες.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Βγαίνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια η πολύ σκληρή πραγματικότητα που έχουν επιβάλλει οι εργοδότες με τις πλάτες των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες διατηρούν και ενισχύουν το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους νέους εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα τους σπουδαστές ως τζάμπα εργατικό δυναμικό, «αναλώσιμο υλικό», με απόλυτα μοναδικό σκοπό το κέρδος και την εξυπηρέτηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο».

Επίσης το ΠΑΜΕ αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση, ότι: «Καλούμε τα όλα τα σωματεία , τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουμε άμεσα:

· Να υπάρξει αυστηρή τιμωρία για την εργοδότρια εταιρεία που έχει την ευθύνη για το βασανισμό του συναδέλφου σπουδαστή.

· Οι πρακτικά ασκούμενοι να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών. Να μην καλύπτουν οι σπουδαστές τις ελλείψεις σε οργανικές θέσεις των επιχειρήσεων , να τηρείτε αυστηρά ο κανονισμός πρακτικής άσκησης.

· Να τηρούνται όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, να διασφαλίζεται αξιοπρεπή διαμονή και σίτιση των σπουδαστών.

· Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων. Την εποπτεία της πρακτικής άσκησης να έχει το αρμόδιο υπουργείο.

· Να τηρούνται όλοι οι όροι αμοιβής και εργασίας σύμφωνα με την κλαδική συλλογική σύμβαση και να ασφαλίζονται κανονικά».

The post Το ΠΑΜΕ για το βασανισμό σπουδαστή στη Κέρκυρα appeared first on .