Το χέρι του Ιερέα που Ευλογεί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον συμβολισμό

Ευλογία: Τι συμβολίζει το χέρι του Ιερέα που Ευλογεί

Χρησιμοποιώντας αυτόν ακριβώς τον καθιερωμένο συμβολισμό της Ευλογίας, ο Ιησούς ευλογούσε την ημέρα της αναλήψεως Του. Με τον ίδιο τρόπο από τότε και κάθε κληρικός με το δεξί του χέρι, ευλογεί το ποίμνιο του.

«Kαι αφού σήκωσε τα χέρια του, τους ευλόγησε. (Λουκά 24,50) και ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ’ αυτούς και εφέρετο πρός τα πάνω, στον ουρανό μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους. Αυτή η ευλογία είναι πια η αρχή της Πεντηκοστής.

Ο Κύριος ανέρχεται για να μας στείλει το παράκλητο Πνεύμα, όπως λέγει το τροπάριο της εορτής: «Ανυψώθηκες στη δόξα, Χριστέ Θεέ μας, αφού χαροποίησες τους μαθητές σου με την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος και βεβαιώθηκαν από την ευλογία σου».

Το χέρι του Ιερέα που Ευλογεί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον συμβολισμό

Συμβολισμός Ευλογίας: Δυο πνευματικές ερμηνείες για τον συμβολισμό του χεριού

Η πρώτη λέει, ότι έτσι, το χέρι σχηματίζει την φράση «Ιησούς Χριστός Σωτήρ«. Το μικρό δάχτυλο παρομοιάζει το «ιώτα» – την λέξη Ιησούς. Ο δείκτης με τον μέσο «χιαστί» το γράμμα «Χ» την λέξη Χριστός και ο παράμεσος με τον αντίχειρα το μικρό «σ» (σίγμα) που δηλώνει την λέξη Σωτήρ.

Η δεύτερη λέει, ότι έτσι, το χέρι σχηματίζει την φράση «Ιησούς Χριστός Νικά«. Το μικρό δάχτυλο παρομοιάζει το «ιώτα» – την λέξη Ιησούς. Ο παράμεσος με τον αντίχειρα το γράμμα «χ» την λέξη Χριστός και ο δείκτης με τον μέσο, το μικρό «ν» που σημαίνει Νικά.

The post Το χέρι του Ιερέα που Ευλογεί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον συμβολισμό appeared first on i-diakopes.gr.