Συνταξιούχος φαροφύλακας της Στρογγύλης: «Οι Τούρκοι να κάτσουν στ’ αυγά τους»!

Οι απειλιτικές προκλήσεις της Τουρκίας, δεν αγγίζουν τους ήρωες ακρίτες του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης. Ο Νικήτας Σαμψάκος, συνταξιούχος φαροφύλακας της Στρογγύλης που βρίσκεται μια ανάσα από την Τουρκία μίλησε στο newsit.gr για τις μοναχικές του βάρδιες στο φάρο αλλά την αγάπη για την πατρίδα που κρατάει υψηλό το ηθικό των κατοίκων :

«Το νησάκι είναι νοτιοανατολικά κοντά στην Τουρκία, ενώ απέναντι έχει ένα ακόμα νησί που το λένε Δασειά. Φόβο δεν είχαμε όσο έμεινα επάνω, όμως θυμάμαι έντονα τις δύσκολες μέρες του πολέμου στο Ιράκ το 1991, όπου έβγαιναν τότε οι πρόσφυγες. Τα πράγματα τώρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν έχουν αγριέψει και με τις ορέξεις που φαίνεται να έχει», αναφέρει.

Το γαμήλιο ταξίδι

Μιλώντας με αγάπη για το νησί που αγάπησε τόσο, ο φαροφύλακας αποκάλυψε ότι επέλεξε να κάνει εκεί το γαμήλιο ταξίδι του: «Από το Καστελόριζο η Στρογγύλη είναι μια απόσταση κοντά στα 4 μίλια. Μπορεί να είμαι συνταξιούχος πια αλλά εξακολουθώ και πηγαίνω γιατί έχω τα ζώα μου εκεί. Επισκέπτομαι το νησί κάθε δέκα μέρες. Όσο υπάρχω και μπορώ θα πηγαίνω γιατί το έχω αγαπήσει το νησί. Ακόμα και όταν παντρεύτηκα γαμήλιο ταξίδι στην Στρογγύλη πήγα την γυναίκα μου», ανέφερε ο κ. Σαμψάκος και συνέχισε:

«Μπορεί να έχω φύγει εδώ και 14 χρόνια από την Στρογγύλη, ωστόσο οι αναμνήσεις εξακολουθούν να είναι χαραγμένες στο μυαλό μου. Η ζωή σίγουρα ήταν μονότονη, όμως έχω πολλά να θυμάμαι. Ήμασταν δυο και τρία άτομα επάνω και είχαμε την ευθύνη να ανάβουμε και να σβήνουμε τον φάρο. Σήμερα στο νησί υπάρχει φαροφύλακας νεότερης γενιάς. Τώρα υπάρχουν τα πάντα στο νησάκι. Όταν πήγα εγώ δεν υπήρχε τίποτα. Πριν το 1987 που ο φάρος έγινε αυτόματος η ζωή ήταν δύσκολη. Πάνω εκεί ζυμώναμε ψωμί, τρώγαμε όλα εκεί τα κάναμε».

«Ο κόσμος δεν φοβάται»

«Είναι ένα σύμπλεγμα νησιών από τα οποία κάποια είναι Ελληνικά και κάποια ανήκουν στην Τουρκία. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα έχουμε φασαρίες και πως όλα είναι στο πλαίσιο της Τουρκικής προκλητικότητας. Ο κόσμος δεν φοβάται έχουμε ησυχία μέχρι και σήμερα, οι Τούρκοι να καθίσουν στ’ αυγά τους και να μην θέλουν φασαρίες» τόνισε ο κ. Σαμψάκος.

Οι μοναχικές βάρδιες

Ο φαροφύλακας μίλησε για τις βάρδιες μοναξιάς: «Τον φάρο τον έφτιαξαν οι Γάλλοι το 1916 και υπάρχει ένα σπίτι εκεί με τρία δωμάτια, κουζίνα, αποθήκες, φούρνο τα πάντα. Εκεί έμεινα από το 1975 μέχρι το 2006. Κάναμε βάρδιες καθόμασταν κάθε φορά 15 με 20 μέρες και μετά για 10 μέρες ήμασταν εκτός. Πηγαίναμε και ερχόμασταν».

«Η αγάπη για την πατρίδα»

Ο κ. Σαμψάκος τόνισε ότι η αγάπη για την πατρίδα είναι αυτή που κάνει τα δύσκολα να γίνονται εύκολα: «Η περίμετρος του νησιού είναι περίπου δύο χιλιόμετρα. Με το κάθισμα του ήλιου ο φάρος έπρεπε ν’ ανάψει και με την ανατολή να σβήσει. Τώρα όμως είναι αυτόματος γιατί πριν το 1987 ήταν πετρελαιοκίνητος. Τότε κάναμε κανονικές βάρδιες 6 απόγευμα με 12 βράδυ και 12 βράδυ με 6 το πρωί, ήταν δύσκολα. Η αγάπη όμως για την πατρίδα ήταν, είναι και θα είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και τα δύσκολα γίνονται εύκολα».

πηγη newsbreak.gr