Στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Μ.Θάλασσα. Η Ν.Interest γράφει “Αυτοί προετοιμάζονται για πόλεμο”

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας προετοιμάστηκε για μια πιθανή πολεμική εμπλοκή με εχθρική ναυτική δύναμη σε μια σοβαρή επίδειξη δύναμης νωρίτερα αυτό το μήνα, ως μέρος ασκήσεων με πραγματικά πυρά εναντίον προσομοιωμένων στόχων, αναφέρει το γνωστό αμερικανικό περιοδικό, National Interest, ενώ παράλληλα υπήρξε και επεισόδια μεταξύ νορβηγικών και ρώσικων αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά τη ρωσική κινητοποίηση και τον αμερικανικό “συναγερμό”, δύο ρώσικα βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M3 πραγματοποίησαν πτήση πάνω από ουδέτερα ύδατα της Νορβηγικής Θάλασσας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Σε ορισμένα τμήματα της πτήσης τους, “τα ρωσικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από μαχητές F-16 της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας”, ανέφερε το υπουργείο. Η πτήση των βομβαρδιστικών διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, πρόσθεσε

Οι πιλότοι των αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας εκτελούν τακτικά πτήσεις πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Αρκτικής και του Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς και πάνω από τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο. Όλες αυτές οι πτήσεις “εκτελούνται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες χρήσης του εναέριου χώρου”, κατέληξε η ανακοίνωση.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων όπως το ITAR TASS ανέφεραν ότι αυτές οι ασκήσεις περιλάμβαναν και σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου κατά υποβρυχίων.

Τα πληρώματα έλαβαν μέρος σε ολοκληρωμένη εκπαίδευση που περιελάμβανε τη χρήση τορπιλών και την πραγματοποίηση πραγματικών πυρών εναντίον του εχθρού. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων, είχαμε και σενάριο που περιλάμβανε την αναζήτηση και παρακολούθηση ενός υποβρυχίου.

Ένα άλλο μέρος της ναυτικής άσκησης περιελάμβανε προσομοίωση επίθεσης σε εχθρικά πολεμικά πλοία, ενώ είχαμε και πυρά κατά αεροπορικών στόχων.

Τα πληρώματα των ρωσικών σκαφών πραγματοποίησαν επίσης πυρά ενάντια σε πλωτούς στόχους.

Μέσα σε αυτόν τον μήνα ρωσικά αεροσκάφη ΑΦΝΣ και ένα υποβρύχιο από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποίησαν επίσης μια άσκηση που αφορούσε σενάριο καταστροφής εχθρικών μονάδων επιφανείας.

“Τα πληρώματα των αεροσκαφών Sukhoi-24M και το υποβρύχιο Kolpino πραγματοποίησαν μια κοινή άσκηση που αφορούσε επίθεση πυραύλων εναντίον μιας ομάδας πλοίων του εχθρού στη Μαύρη Θάλασσα”, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού στόλου.

Σε  αυτήν την άσκηση, συμμετείχαν η φρεγάτα του ρωσικού ναυτικού Ναύαρχος Έσσεν και η ΤΠΚ Orekhovo-Zuyevo που έπαιξαν το ρόλο των εχθρικών πολεμικών πλοίων.

Και οι δύο μονάδες επιφανείας εντοπίστηκαν γρήγορα από drone, τα οποία μετέδωσαν τη θέση των στόχων στο Kolpino, το οποίο στη συνέχεια πραγματοποίησε μια προσομοιωμένη επίθεση εναντίον του εχθρού με πυραύλους Κρουζ.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν αφού το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι το USS Porter του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (DDG 78), ένα αντιτορπιλικό κατηγορίας Arleigh Burke, είχε πλεύσει μέσω των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου και είχε εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι κινήσεις του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ, το οποίο έχει το παρατσούκλι “Πρωταθλητής της Ελευθερίας”, παρακολουθήθηκε στενά από το ρωσικό ναυτικό κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

“Φωτιά” φέρεται να έχει πάρει η Μαύρη θάλασσα μετά την είσοδο νατοϊκών πολεμικών σκαφών στην περιοχή αυτή, φέρνοντας την αντίδραση της Μόσχας που ξεκίνησε μεγάλες ασκήσεις σε μια προσπάθεια επίδειξη ισχύος.

Η συμμαχία αποφάσισε να αποστείλει ειδικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη για επιτήρηση κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, για να παρακολουθήσει όλες τις ρωσικές ασκήσεις στην περιοχή καταγράφοντας τα πάντα.

Στην περιοχή είχαν εντοπιστεί  διαφορετικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν αποστολές ISR (Intelligence, Surveillance,Reconnaissance), με την αρχή να κάνει ένα ιταλικό αεροσκάφος Gulfstream CAEW, στη συνέχεια ένα βρετανικό RAF Bombardier R.1 και τέλος ένα αμερικανικό Boeing E-3A.

πηγη pentapostagma.gr