Σπάνιο ντοκουμέντο από τη δίκη της χούντας

Ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ. Στη σχετική  υπάρχει το αμοντάριστο υλικό με την ιστορική στιγμή, που το δικαστήριο ανακοινώνει την απόφαση στη δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

Στις 23 Αυγούστου 1975 ανακοινώνεται η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για την δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Η δίκη έλαβε χώρα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, από τις 28 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου 1975.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την ταινία αμοντάριστου υλικού της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης από το ΕΙΡΤ, με την ιστορική στιγμή της απόφασης.

Στο απόσπασμα που παρατίθεται ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλης της έδρας εισέρχονται στην αίθουσα και στη συνέχεια ο Γιάννης Ντεγιάννης ανακοινώνει τις ποινές των Γεωργίου Παπαδόπουλου,Στυλιανού Παττακού, Νικολάου Μακαρέζου, Γρηγορίου Σπαντιδάκη, Γεωργίου Ζωιτάκη, Οδυσσέα Αγγελή, Δημητρίου Ιωαννίδη, Ιωάννη Λαδά, Αντωνίου Λέκκα, Μιχαήλ Ρουφογάλη και Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Οι λήψεις καλύπτουν διαδοχικά με γενικά πλάνα την αίθουσα του δικαστηρίου και την έδρα και με κοντινά πλάνα τους κατηγορούμενους την ώρα που ακούν τις επιβληθείσες ποινές.

Πηγη

The post Σπάνιο ντοκουμέντο από τη δίκη της χούντας appeared first on emagazin.