Σήμερα τα νησιά μας αύριο στην γειτονιά μας. Μην τους αφήνετε στο έλεος του κράτους-ΜΚΟ. ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Την αμέριστη συμπαράστασή της, σε όλους τους εργαζομένους των Δήμων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται από χθες κυρίως στα νησιά του Β. Αιγαίου με την δημιουργία κλειστών hotspοt εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

«Το τελευταίο διάστημα, στήνεται σκηνικό «πολέμου» στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) προχώρησε με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές, σε αναγκαστικές επιτάξεις εκτάσεων, προκειμένου να επιβάλει την κατασκευή Κλειστών Κέντρων Προσφύγων και Μεταναστών.

Πρόκειται για μια κυβερνητική πολιτική που επιβάλει τετελεσμένα γεγονότα, ενάντια στη βούληση των κατοίκων της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω, που όλα αυτά τα χρόνια σηκώνουν στις πλάτες τους το δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, που οδηγεί στη δημιουργία «αποθηκών ψυχών» ξεριζωμένων ανθρώπων δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συνεννόηση και τη συναίνεση των τοπικών  κοινωνιών και χωρίς τη θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας.

Η «απόβαση» των δυνάμεων καταστολής στα νησιά βαθαίνει επικίνδυνα το ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της κυβέρνησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή σε μία ευαίσθητη και επικίνδυνη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα. Οι χειρισμοί της  κυβέρνησης επιδεινώνουν το πρόβλημα σε βάρος τόσο των νησιώτικων κοινωνιών όσο και των δικαιωμάτων των προσφύγων-μεταναστών, όπως αυτά απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δίνουν τον αγώνα με όρους αξιοπρέπειας, ορθώνοντας το ανάστημά τους, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των προσφύγων, στα πλωτά φράγματα, στα κλειστά σύνορα  και στέκονται στο πλευρό των πολιτών και των προσφύγων.

Αφουγκραζόμενη δε την αγωνία των συναδέλφων που υπηρετούν στα νησιά, τα οποία επωμίζονται επί σειρά ετών το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και την αγωνία των νησιωτών, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της και την αντίθεσή της στην ίδρυση υπέρ-δομών εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά αυτά.

ΑΠΑΙΤΕΙ:

  • Τον άμεσο απεγκλωβισμό και αποσυμφόρηση των νησιών μας με άρση του γεωγραφικού περιορισμού.
  • Μια μόνο δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση.
  • Έλεγχος των Μ.Κ.Ο.
  • Σεβασμός και προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και άμεση αποζημίωση όλων όσων έχουν υποστεί ζημιές.

Τέλος, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της, σε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες των νησιών της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω και δηλώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους.»

 

Ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα και στα αιτήματα των νησιωτών και των Δημοτικών Αρχών του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι τις τελευταίες ώρες δέχονται τις ακραίες πρακτικές της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να επιβάλλει τη βούλησή της μέσω ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Μιχάλης Κόλιας καλεί την κυβέρνηση να δεχθεί και να σεβαστεί
τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και του Δημοτικών Αρχών των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και να απομακρύνει ΑΜΕΣΑ τις Μονάδες Μέτρων Τάξης, οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα, θυμίζοντας άλλες εποχές.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΕΠΩΜΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ!