Σε ετοιμότητα η φρεγάτα “Κανάρης” για την Navtex των Τούρκων.

Παρά την αποχώρηση μέρους του στόλου της και την αποχώρηση ελληνικών πλοίων από το Αιγαίο, η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση και σήμερα Δευτέρα.

Αν και αρκετά τουρκικά πλοία επέστρεψαν στη ναυτική βάση του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο  (σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο παραμένει σημαντική δύναμη σκαφών, έστω και χωρίς υποβρύχια.

Την ίδια ώρα σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και στο Βόρειο Αιγαίο, με αφορμή την έκδοση μίας νέας NAVTEX της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, με βάση την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή για την πραγματοποίηση ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στον κόλπο του Ξηρού.

Η συγκεκριμένη NAVTEX έχει ισχύ από σήμερα μέχρι και τις 29 του μήνα, με την περιοχή που έχει δεσμευθεί να αφορά κυρίως σε χωρικά τουρκικά, αλλά και διεθνή ύδατα.

Να σημειώσουμε πως η τουρκική NAVTEX δεσμεύει, πέραν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ένα μικρό κομμάτι που ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ. Η κίνηση τόσο του τουρκικού υποβρυχίου, όσο και των δύο φρεγατών, παρακολουθείται στενά από την ελληνική φρεγάτα «Κανάρης» η οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε στη δύναμη UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο και τώρα πλέει στην ευρύτερη περιοχή.