Ψαράς καταγράφει φρεγάτες και ελικόπτερα των Τούρκων. “Μερικοί είναι ευγενικοί άλλοι ουρλιάζουν στον ασύρματο”

Αντιμέτωποι με την Τουρκική προκλητικότητα έρχονται καθημερινά οι Καλύμνιοι που ψαρεύουν ξιφίες, στη θαλάσσια περιοχής νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελόριζου.

Με φρεγάτες, ελικόπτερα και αεροσκάφη οι Τούρκοι βρίσκονται συνέχεια δίπλα τους, ζητώντας τους να  εγκαταλείψουν την περιοχή και να απομακρυνθούν, όχι μόνο έξω από τα όρια των παράνομων Τουρκικών NAVTEX αλλά και αρκετά μίλια πιο μακριά.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες δύο Καλύμνιοι εγκλωβίστηκαν στην τελευταία παράνομη Τουρκική NAVTEX, όπως είπαν μιλώντας στο zarpanews.gr και την Ευτυχία Πενταράκη τα αδέλφια Στάθης και Μανώλης Γεωργούλης, δύο από τους πιο γνωστούς ξιφιάδες της Ελλάδας.

Τριανταέξι χρόνια στη θάλασσα ο Μανώλης και λίγα παραπάνω ο Στάθης. Οι Γεωργούληδες με το όνομα. Τα λόγια τους μετρημένα, όπως όλων των θαλασσινών.  Για αυτό και έχει ξεχωριστή σημασία η αγωνία που φαίνεται στις κουβέντες τους.

 

Τα ελικόπτερα πετούσαν συνέχεια από πάνω μας. Τελευταία φορά πριν 10 μέρες, στην τελευταία NAVTEX  που δώσανε μέσα σε ένα 20λεπτο γέμισε ο κόσμος πολεμικά. Και ήμουν 27 μίλια ΝΝΑ από το Καστελόριζο και πάνω που είχα ξεκινήσει, είχα ρίξει 10 μίλια παραγάδια στη θάλασσα, εγώ και ο αδελφός μου το “Κ.Γεωργουλης” και μας έδιωξαν με το ζόρι. Ήρθε το ελικόπτερο από πάνω, αφού το πιλότο τον έβλεπα με το μάτι, φοβόμουν μην μου πάρουν κανένα ραντάρ οι έλικες που λέει ο λόγος, τόσο κοντά ερχόταν. 

Οι Τούρκοι στον… ασύρματο

“Έχει ανθρώπους που μιλάς μαζί τους και νομίζεις πως μιλάς με φίλους σου, είναι ευγενέστατοι, όπως ένας στην περίπτωση του Καστελόριζου, μου λέει κράτα με στις 600 γυαρδες και προχωρά μην έρχεσαι κοντά και θα σου πω εγώ πότε θα είσαι safe.

Έχει άλλους που ουρλιάζουν, κυριολεκτικά ουρλιάζουν “να φύγετε τώρα και να φύγετε τώρα”. Βρε αμάν να πάρουμε τα παραγάδια, όχι λέει θα φύγεις τώρα.”