Πρόταση-”μαμούθ” Γάλλων σε Ελλάδα για Rafale

Φαίνεται πως η Ελλάδα από το πούθενα θα ενισχυθεί με οπλικά συστήματα, τα οποία θα φέρουν τα πάνω-κάτω σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Όπως σας ανέφερε πριν το Πενταπόσταγμα, οι Γάλλοι επανήλθαν για τις Belharra, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ”ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ”, υπάρχουν συζητήσεις ακόμα και για την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών Rafale. 

Μάλιστα έχουμε και μία έκπληξη όμως, αυτή την φορά από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θέλει να μπει ”σφήνα” στην Ελληνική αγορά, καθώς έκανε πόταση για τις φρεγάτες Type 23.

Βέβαια εδώ στο Πενταπόσταγμα θεωρούμε πως πρόκειται για μία ασύμφορη πρόταση, διότι μιλάμε για παλαιού τύπου φρεγάτα, η οποία δεν έχει να προσφέρει τίποτα απολύτως σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. 

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Η στάση της Γαλλίας έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από την Αθήνα, κάτι που αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για συνεργασία στον τομέα των εξοπλιστικών. Γαλλία και Ελλάδα συζητούν για την προμήθεια 12 αεροσκαφών τύπου Ραφάλ, αλλά και πώς μπορεί να επεκτείνουν τη συνεργασία τους συνολικότερα. Η ανάγκη της Ελλάδας να ενισχύσει τον στόλο της έχει οδηγήσει, πάντως, σε πληθώρα νέων προτάσεων.

Υπήρξε επίσημη παρουσίαση από τους Ισπανούς και τη φρεγάτα τύπου F-110, ενώ, μια σχετικά απρόσμενη πρόταση ήλθε και από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επιθυμεί να προωθήσει παλαιότερου τύπου φρεγάτες Type 23, προς κάλυψη των αναγκών του πολεμικού ναυτικού για ενδιάμεση λύση. Πέρα από αυτό, φαίνεται να υπάρχει και ένα διπλωματικό ενδιαφέρον για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο από το Λονδίνο.  

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για αναμενόμενο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα τη στιγμή κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός Ε.Ε. πλέον, επιχειρεί να επανέλθει κάπως στην περιοχή. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, στο Λονδίνο υπάρχει ανησυχία ότι αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσει σε κίνδυνο και την οικονομική θέση που επιχειρεί να αποκτήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Τουρκία, μέσω επενδύσεων που φαίνεται πως σχεδιάζονται σε στρατηγικό επίπεδο.

pentapostagma.gr