Πότε θα είναι έτοιμο το Ελληνικό υπερόπλο!

Το μεγαλύτερο project των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια

Ακριβώς σε δύο εβδομάδες, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου ένα μαχητικό f-16 block 52 adv από την 335 μοίρα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα για να «κρυφτεί» σε ένα από τα υπόστεγα της ΕΑΒ για περίπου ένα χρόνο.

Έλληνες αλλά και Αμερικανοί μηχανικοί από την κατασκευάστρια εταιρεία θα το «γδύσουν» αφήνοντας μόνο τον σκελετό του. Και στη συνέχεια θα «χτίσουν» από την αρχή την πρώτη Ελληνική «Οχιά», το πιλοτικό Viper το οποίο θα αποτελέσει το βασικό μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας τα επόμενα χρόνια.

Η αναβάθμιση των f-16 σε επίπεδο Viper αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο project των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα προκύπτουν εκκρεμότητες και οι επαφές όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι καθημερινές, υπάρχει η αισιοδοξία ότι έστω και τελευταία στιγμή όλα θα διευθετηθούν και θα προχωρήσει το πρόγραμμα μέσα στο χρονοδιάγραμμα ή έστω με μικρές χρονικές αποκλίσεις.

Το «πιλοτικό» f-16 θα πετάξει για τις ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιηθούν όλοι οι έλεγχοι και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να «τρέχει» ουσιαστικά σε περίπου ένα χρόνο.

Δέκα έως 12 μαχητικά ετησίως θα μπαίνουν στα υπόστεγα της ΕΑΒ για να μετατρέπονται σε «Οχιές». Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία σταδιακά θα προσλάβει με συμβάσεις 200 τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων για να στηρίζουν τη γραμμή παραγωγής. Συμβάσεις σε Έλληνες αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Πηγη