Πως χορεύεται ο ζεϊμπέκικος με απλά βήματα και ένα βίντεο με παραδείγματα. [ΒΙΝΤΕΟ]

Ζεϊμπέκικο. Κάτι παραπάνω από ένας ακόμα χορός. Είναι κατάσταση, είναι ατμόσφαιρα, είναι ολόκληρη φιλοσοφία.

Εξ ου και έρχεται παρέα με ένα σετ κανόνων για το πώς το χορεύουμε καλύτερα, με ποιους, και πότε. Μας έχουν χαρίσει προηγουμένως τη σοφία τους ένα σωρό ταινίες και ένα σωρό λαϊκά ινδάλματα, που το έφεραν στην οθόνη μας και γύρω μας.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί το ζεϊμπέκικο από τους άλλους χορούς είναι η μουσική του και ο στίχος του.
Για να χορέψεις ζεϊμπέκικο συγκεντρώνεσαι τόσο στην μουσική όσο και στα λόγια του. Αυτό που χορεύεις, δηλαδή οι κινήσεις σου, πρέπει να έχουν σχέση με αυτό που ακούς, τα λόγια του τραγουδιού, το νόημα τους, σου δίνουν το ύφος και το στυλ…

Αυτό που ακούς, σε κάνει να εκφράζεσαι με το σώμα σου και αυθόρμητα να χορεύεις  την επόμενη σου κίνηση, την επόμενη φιγούρα σου.

Ο ρυθμός του δύσκολος. ο πλέον πολύπλοκος ρυθμικά χορός στον κόσμο, πρέπει να είναι το ζεϊμπέκικο, με μεγάλο μουσικό μέτρο και 9/8 μουσικό χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι ακούγοντας ένα ζεϊμπέκικο, όσο καλοί χορευτές και εάν είναι, όση μουσική και εάν έχουν ακούσει, δύσκολα χωρίς καθοδήγηση από κάποιο γνώστη ή δάσκαλο, θα αναγνωρίσουν τα όγδοα από τα δεκαταέκτα, και θα χάνουν συχνά τον ρυθμό.

Ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει και βρίσκει στην μουσική μόνο τα όγδοα. Αυτό είναι εύκολο να το καταλάβετε όταν ακούσετε πώς χτυπάει τις παλάμες του το κοινό όταν κάποιος χορεύει.

Επίσης, ο κόσμος πιστεύει ότι το ζεϊμπέκικο δεν έχει βήματα, δεν έχει φιγούρες, απλά κάνεις ότι νοιώθεις. Όπως όλοι οι ελεύθεροι χοροί, το ζεϊμπέκικο απαιτεί υπομονή, επίμονή και προσηλώση, εάν κάποιος θέλει να μάθει να χορεύει καλά.

(1) Βήμα αριστερό εμπρός (γρήγορα).
(2) Βήμα δεξί εμπρός με σταμάτημα-παύση (αργό), το αριστερό πόδι είναι στον αέρα πίσω σε όλη την διάρκεια της παύσης.
(3)-(4) Επανάληψη το (1)-(2).
(5) Ένα αργό βήμα με το αριστερό μπροστά και παύση με το δεξί πίσω ελεύθερο στον αέρα (αργό).
(6)-(7) & (8)-(9) Επανάληψη των κινήσεων (1-2-3-4), αυτή την φορά όμως, με το δεξί πόδι που είχε μείνει ελεύθερο στην (5).
(10) Το δεξί πόδι που είχε μείνει σε παύση ελεύθερο στην (9) στρέφει με το σώμα προς τα δεξιά ¼ του κύκλου και πατώντας στρίβει άλλο ¼ του κύκλου, σύνολο δηλαδή ½ στροφή.
(11) Το αριστερό πατά δίπλα στο δεξί κλειστά
και το ελευθερώνει για να αρχίσει η ίδια διαδικασία αρχίζοντας με το δεξί.

Δηλαδή, εννέα βήματα εμπρός και μια στροφή πάντα αντίθετης φοράς από το πόδι που ξεκινάμε. Ξεκινώντας με το αριστερό, μετρώντας μέχρι το επτά (εννέα κινήσεις) και στρίβοντας δεξιά θα τελειώσουμε με ελεύθερο πόδι το δεξί.

Με αυτό τον τρόπο θα γίνει εξάσκηση στο βαρύ περπάτημα του ζεϊμπέκικου, στην ισορροπία με ταλάντευση στο ένα πόδι, στον ρυθμό και σε μια μικρή στροφή.

Τα βήματα του Ζεϊμπέκικου είναι πολλά, αφού υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών δημοφιλών κινήσεων.
Τα μουσικά μέτρα ενός τραγουδιού με διάρκεια 3-4 λεπτών αντιστοιχούν σε είκοσι ή εικοσί έξι φιγούρες (βήματα).
Εάν κάποιος θέλει να χορεύει χωρίς να επαναλαμβάνει πολλές κινήσεις, θα πρέπει να μάθει περίπου είκοσι.

 

Το βίντεο του Δημήτρη Πετρόπουλου ίσως σας βοηθήσει