Πολλαπλό το μήνυμα της άσκησης «ΑΕΤΟΣ» με τη συμμετοχή της Κύπρου (video)

Απάντηση στις τουρκικές προσπάθειες ιδιοποίησης της ευθύνης «έρευνας και διάσωσης» αποτέλεσε η άσκηση έρευνας και διάσωσης αεροναυτικού ατυχήματος με την επωνυμία «ΑΕΤΟΣ» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης.

Η συγκεκριμένη περιοχή, εκτός από τον στόχο της τουρκικής προκλητικότητας με το Oruc Reis, αποτελεί και κομμάτι της περιοχής στην οποία η Άγκυρα προσπάθησε να θεμελιώσει δικαιώματα «έρευνας και διάσωσης» ψηφίζοντας σχετικό νόμο στο τουρκικό κοινοβούλιο.

 

Γι’ αυτό άλλωστε και στην σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι κατά την διάρκεια της άσκησης αξιολογήθηκε η ετοιμότητα αντίδρασης του συστήματος Έρευνας – Διάσωσης (Ε-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της χώρας μας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις του International Civil Aviation Organization (ICAO), του International Maritime Organization (IMO), την εθνική νομοθεσία και τις οικείες διαταγές των ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο ICAO που απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις.

Στην άσκηση συμμετείχαν ένα Ελικόπτερο, μία Πυραυλάκατος, μέσα του ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ, προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων καθώς και προσωπικό και 1 Ελικοπτέρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (επίσης ηχηρό μήνυμα στους απέναντι).

Επίσης, αξιολογήθηκε η συνεργασία των κέντρων συντονισμού Ε-Δ (ΚΣΕΔ) Ελλάδας – Κύπρου, ο συντονισμός των ενεργειών Ε-Δ και η προώθηση της ασφάλειας των πτήσεων μεταξύ των ασκούμενων, σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Πολιτικής Αεροπορίας και τις Διαδικασίες του International Aeronautical and Maritime Search and Rescue (IAMSAR) manual.

πηγη  newsbreak.gr