Όταν η Ελλάδα έφτιαχνε αυτοκίνητα: Η ιστορία του 1ου ελληνικού αυτοκινήτου και γιατί σταμάτησε η παραγωγή του

Το ελληνικό αυτοκίνητο “Attica” άνηκε σε μία από τις θυγατρικές της εταιρείας Bioplastic, του Γιώργου Δημητριάδη, με έδρα στο Μοσχάτο και παρά το γεγονός ότι ένα μοντέλο του ήταν πολύ δημοφιλές, φρέναρε απότομα την παραγωγή του.

 

Ο Γιώργος Δημητριάδης, το 1958, σχεδίασε και κατασκεύασε, ένα τετράτροχο ελαφρύ επιβατηγό όχημα (μοντέλο 505), με την πρόθεση να μπει στην παραγωγή. Όμως, η τότε υψηλή φορολογία για τα τετράτροχα επιβατικά οχήματα στην Ελλάδα δεν του επέτρεψε να προχωρήσει.

 

Όταν η Ελλάδα έφτιαχνε αυτοκίνητα: Η ιστορία του 1ου ελληνικού αυτοκινήτου και γιατί σταμάτησε η παραγωγή του - Εικόνα 1Το μοντέλο 505

 

Ελληνικό αυτοκίνητο “Attica”: Το τρίτροχο όχημα που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας

 

Έτσι, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην παραγωγή τρίτροχων οχημάτων, στα οποία η φορολόγηση ήταν όμοια με εκείνη των μοτοσυκλετών. Το 1962, κάτω από την σκέπη της γερμανικής εταιρείας Fuldamobil, ο Δημητριάδης ξεκίνησε την παραγωγή ενός τρίτροχου επιβατηγού μοντέλου του Attica 200, το οποίο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας. Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε με μερικές παραλλαγές από το αρχικό γερμανικό σχέδιο, στο σασί και στο αμάξωμα.

 

Το 1965 η εταιρεία προσπαθεί να μπει στον χώρο κατασκευής αυτοκινήτων, συναρμολογώντας το Attica Carmel 12, έπειτα από άδεια της ισραηλινής εταιρείας Israeli Autocars. Το μοντέλο αυτό, δεν βρήκε ιδιαίτερη απήχηση και έτσι σταμάτησε η παραγωγή του.

 

Όταν η Ελλάδα έφτιαχνε αυτοκίνητα: Η ιστορία του 1ου ελληνικού αυτοκινήτου και γιατί σταμάτησε η παραγωγή του - Εικόνα 2Το Attica 200 σε δρόμο της Αθήνας

 

Ελληνικό αυτοκίνητο “Attica”: Η σύντομη ζωή του τρίκυκλου φορτηγού

 

Το σχέδιο του Attica 200 αξιοποιήθηκε από την εταιρεία Bioplastic δημιουργώντας το 1968 ένα μικρό τρίκυκλο φορτηγό με τη μάρκα Delta. Είχε την ιδιομορφία, το μπροστινό του μέρος, να είναι όμοιο με το πίσω μέρος του Attica 200. Το 1977 ο Γιώργος Δημητριάδης μετονομάζει την Bioplastic σε DIM Motor και ξεκινάει την κατασκευή του DIM 65, ενός επιβατηγού οχήματος κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από την εταιρεία του.

 

Ωστόσο, η ζωή του DIM 65 ήταν ιδιαίτερα σύντομη αφού μόλις λίγα κομμάτια βγήκαν στην παραγωγή. Κάπου εδώ τελειώνει και η ιστορία της DIM Motor.

 

Όταν η Ελλάδα έφτιαχνε αυτοκίνητα: Η ιστορία του 1ου ελληνικού αυτοκινήτου και γιατί σταμάτησε η παραγωγή του - Εικόνα 3Το Attica Carmel 12 Όταν η Ελλάδα έφτιαχνε αυτοκίνητα: Η ιστορία του 1ου ελληνικού αυτοκινήτου και γιατί σταμάτησε η παραγωγή του - Εικόνα 4Το τρίκυκλο φορτηγάκι Delta
Πηγή

The post Όταν η Ελλάδα έφτιαχνε αυτοκίνητα: Η ιστορία του 1ου ελληνικού αυτοκινήτου και γιατί σταμάτησε η παραγωγή του appeared first on Koyzoylo.gr.