Όρμος Λεγρενών: Το μυστήριο νεκροταφείο αυτοκινήτων

Δεκάδες κουφάρια αυτοκινήτων έχουν γίνει ένα με το βυθό, δημιουργώντας μια παράταιρη εικόνα. Το σημείο αποτελεί ατραξιόν για τους δύτες και έχει πάρει το όνομα «θέση Αυτοκίνητα»

Το μυστήριο των βυθισμένων αυτοκίνητων… Πως κατέληξαν όλα αυτά τα αυτοκίνητα στον πάτο του βυθού; Η απάντηση ίσως να κρύβεται στην παρανομία.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την αναζήτηση κλεμμένων ΙΧ, είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά τα αυτοκίνητα να είναι κλεμμένα.

‘Όπως εξηγούν, τέσσερα είναι τα επικρατέστερα σενάρια: αυτοσχέδιες κόντρες, κλοπή για ανταλλακτικά, κλοπή για αξιόποινη πράξη (π.χ. ληστεία) και «απαγωγή ΙΧ».

Στην πρώτη περίπτωση, αφού οι κλέφτες «έγδυσαν» τα αυτοκίνητα αφαιρώντας τα πολύτιμα ανταλλακτικά τα οποία πώλησαν στη αγορά μεταχειρισμένων, ξεφορτώθηκαν ότι δεν χρειάζονταν ή δεν είχε αξία. Πιθανώς έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στο βυθό υπάρχουν σκελετοί αυτοκινήτων.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να συμμετείχαν τα εν λόγω αυτοκίνητα σε παρανομίες. Δηλαδή να χρησιμοποιήθηκαν είτε σε ληστεία ή ακόμα και σε δολοφονία και οι δράστες να τα «έστειλαν» στον πάτο με τα ψάρια για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Και αν ισχύει αυτό το σενάριο, ορθώς έπραξαν καθώς κανείς δεν τα έχει αναζητήσει.

Παλαιότεροι αξιωματικοί στηρίζουν μία τρίτη εκδοχή ως την πιο πιθανή. Λόγω της προχωρημένης «σήψης» των αυτοκινήτων, που μαρτυρά μεγάλη παραμονή κάτω από τη θάλασσα, υπενθυμίζουν τη «μόδα» απαγωγής ΙΧ που στη συνέχεια οι δράστες ζητούσαν λύτρα.

 

Πριν λίγα χρόνια, οι κλέφτες είχαν γίνει ακόμα πιο ευρηματικοί, καθώς έκλεβαν τα αυτοκίνητα και στη συνέχεια έβρισκαν τον ιδιοκτήτη. Έπειτα επικοινωνούσαν μαζί του και ζητούσαν λύτρα για να του το επιστρέψουν. Κάποιοι πλήρωναν και έπαιρναν πίσω τα αυτοκίνητά τους. Όσοι όμως δεν πλήρωναν, οι κλέφτες εξαφάνιζαν τα πειστήρια του εγκλήματος στη θάλασσα.

Το τέταρτο σενάριο θέλει τα αυτοκίνητα που κάνουν σήμερα παρέα στα ψάρια στον όρμο Λεγρενών, να βρέθηκαν εκεί ύστερα από κακό χειρισμό των οδηγών. Δεν αποκλείεται να συμμετείχαν σε αυτοσχέδιες κόντρες και λόγω της κλειστής και επικίνδυνης στροφής στο 59ο χλμ της λεωφόρου, να έχασαν τον έλεγχο.

Σίγουρα πάντως το τουμπαρισμένο καινούργιο τζιπ μάρκας TOYOTA, που βρήκαν οι δύτες στην παραλία και όχι στον βυθό του όρμου, προκάλεσε αρκετά ερωτήματα. Το όχημα δεν έφερε πινακίδες και κανείς δεν το αναζήτησε…

Λεγρενά

Tα Λεγρενά πέρα από όμορφη παραλία διαθέτουν κι ένα ακόμα χαρακτηριστικό το οποίο λίγοι το γνωρίζουν. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει ένα ολόκληρο «νεκροταφείο» αυτοκινήτων!

Πιο συγκεκριμένα, στο 59,5 χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου και απέναντι από τη νήσο Πάτροκλο στον όρμο των Λεγρενών, υπάρχουν δύο κόλποι αρκετά γνωστοί στους περισσότερους αυτοδύτες.


Ο μεν πρώτος γιατί είχε τις εγκαταστάσεις παρακείμενης ιχθυομονάδας και ο δεύτερος, με την ονομασία «Αυτοκίνητα».

Ο δεύτερος κόλπος, δυστυχώς για τους περισσότερους αυτοδύτες που θα θελήσουν να επισκεφτούν το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει ιδιαίτερα εύκολη πρόσβαση (κουβάλημα εξοπλισμού με περπάτημα σε μικρά βράχια), αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια να παραμένει στους πολύ συζητημένους κοντινούς καταδυτικούς προορισμούς.

Οι λόγοι είναι πολλοί, με πρώτο και βασικότερο τα βυθισμένα αυτοκίνητα στην δεξιά του πλευρά ,τα κάθετα βράχια στην αριστερή του και την απότομη μεταβολή του βάθους. Προφυλαγμένος από όλους σχεδόν τους άνεμους, σαν κατάσταση κυματισμού θα μας ενοχλήσει μόνο ο Νότιος και ο Νοτιοδυτικός καιρός.

Έπειτα από την είσοδο στο νερό και ακολουθώντας δεξιά πορεία, θα χρειαστεί να κολυμπήσετε περίπου 600 μέτρα για να φτάσετε πάνω από τα βυθισμένα αυτοκίνητα.

Ο μικρός ηλιακός φάρος σηματοδοτεί τη σωστή πορεία, όπως και τα διασκορπισμένα υπολείμματα που έχουν απομείνει στην πλαγιά από την πτώση των αυτοκινήτων.

Το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο ξεκινάει από τα 15 μέτρα και αγγίζει σχεδόν τα 35, στο σημείο όπου έχει ακουμπήσει το τελευταίο αυτοκίνητο.

Αφαιρούμε τον αέρα από το ρυθμιστή πλευστότητας και το ταξίδι ξεκινάει.

Ακολουθώντας αντίθετη πορεία από αυτή της επιφάνειας προς τα ανατολικά δηλαδή, θα έρθουμε αντιμέτωποι με διαφόρους τύπους αυτοκινήτων, αλλά και ξέχωρα κομμάτια τους.

Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει, είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα παράταιρα για το υδάτινο περιβάλλον αντικείμενα, έχουν αγκαλιαστεί και εναρμονιστεί πλήρως από τη θάλασσα.


Σπειρογράφος δίπλα σε αμορτισέρ αυτοκίνητου

Τεράστιοι σπειρογράφοι βρίσκονται στις μπάρες του, ενώ ένα αμορτισέρ βρίσκεται σφηνωμένο στα βράχια, καθώς και υπέροχα σφουγγάρια που έχουν «αγκαλιάσει» έναν εκκεντροφόρο…

Στα των υποβρύχιων εκθεμάτων τώρα, στο ρηχότερο κομμάτι υπάρχει πλέον ένα Rover 214, στη θέση ενός Avensis, από το οποίο έχει μείνει μόνο ο πίσω άξονας και ένα κομμάτι της εξάτμισης.


Jeep Wrangler

Μερικά μέτρα παραπέρα βρίσκεται ακουμπισμένο ένα Jeep Wrangler, το οποίο αποτελεί και την attraction για όσους αυτοδύτες κάνουν το πέρασμά τους από εκεί.

Εξίσου εντυπωσιακό με τα προαναφερθέντα, είναι ένα διαφορικό αγνώστου προελεύσεως γεμάτο όστρακα.

Γενικότερα στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί κάποιος να δει περισσότερα από 15 αυτοκίνητα διάσπαρτα, με μεγαλύτερη εντύπωση να προκαλεί το παλιό VW Transporter, καθώς και ένας τράκτορας νταλίκας.


Τράκτορας νταλίκας

Tο βάθος εδώ ξεκινάει από τα 15 μέτρα και αγγίζει σχεδόν τα 35 μέτρα στο τελευταίο αυτοκίνητο.

Ποικιλία από μάρκες, τύπους, ανταλλακτικά και διάφορα αξεσουάρ αυτοκίνητων, που η φύση, άλλα φρόντισε και έκανε τμήμα της και για άλλα έχει ήδη ξεκινήσει αυτήν την διαδικασία.

Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν…

Αυτά που τόσο ποθούμε, δοκιμάζουμε, αγοράζουμε και ξεπληρώνουμε με ιδρώτα, κάποιοι τα πετάνε στον πυθμένα της θάλασσας…

Η ώρα της ανάδυσης… Και του περισυλλογισμού…

Τα συναισθήματα για όποιον αυτοδύτη βρεθεί στα Λεγρενά για πρώτη φορά είναι ανάμεικτα. Από την μια εκπλήσσεται από το θέαμα των τόσων αυτοκινήτων κι από την άλλη (όποιος διαθέτει οικολογική συνείδηση) προβληματίζεται ιδιαίτερα για το πόσο, όλος αυτός ο όγκος λαμαρινών επιβαρύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Όσοι από εσάς θέλετε να το επισκεφτείτε, κάντε το σωστό πλάνο κατάδυσης, φορτίστε τις μπαταρίες των φωτογραφικών μηχανών σας και καλά να περάσετε.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί

Πηγές – πληροφορίες: vice.com
.autotriti.gr kostasladas.blogspot.gr