ΟΠΚΕ: Η φύλαξη των συνόρων του Έβρου από την ελίτ της Αστυνομίας

Aποτελούν κυριολεκτικά ένα πολυεργαλείο στη φύλαξη και την επιτήρηση των συνόρων.

Οι άνδρες των ΟΠΚΕ που έχουν αναπτυχθεί στον Έβρο από κοινού με τις διμοιρίες της ΥΑΤ, της ΥΜΕΤ και φυσικά την ΕΚΑΜ αποτελούν τις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης πρώτης γραμμής. Οι αστυνομικοί των ΟΠΚΕ από πολλούς νομούς της Ελλάδας έχουν βρεθεί από την αρχή της κρίσης σε όλο το μήκος του ποταμού φυλάσσοντας περάσματα, εκτελώντας περίπολα και πραγματοποιώντας ενέδρες, όπως αναφέρει το defencereview.gr.

Οι αστυνομικοί των ΟΠΚΕ έχουν ανταποκριθεί σε εξαιρετικό βαθμό από τη πρώτη στιγμή απόρροια της εκπαίδευσης που διαθέτουν, της εμπειρίας αλλά και των καλύτερων υλικών από τον μέσο αστυνομικό. Οι ΟΠΚΕ έχουν βρεθεί σε πολλαπλά περιστατικά και συμβάντα καταδίωξης κακοποιών εκτός αστικού περιβάλλοντος και ως εκ τούτων διαθέτουν την πείρα να καλύψουν την επιχειρησιακή αναγκαιότητα φύλαξης των συνόρων.

Στο σημείο αυτό προκύπτουν τρεις βασικοί προβληματισμοί.

Ο πρώτος αφορά τα υλικά των ΟΠΚΕ και τα οχήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτούνται σύγχρονα SUV ικανά να επιχειρούν εκτός δρόμου σε σκληρό off road περιβάλλον καθώς και ειδικά υλικά όπως θερμικές κάμερες, υλικά καταστολής και βαρύς οπλισμός με τα κατάλληλα σκοπευτικά. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε αραβίδες Μ4 καθώς και καραμπίνες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τον Έβρο. Ήδη στις ΟΠΚΕ χορηγείται μεγάλος αριθμός από αντιβαλλιστικά υλικά όπως νέα κράνη.

Ο δεύτερος προβληματισμός αφορά την αριθμητική επάρκεια του προσωπικού. Οι περισσότερες ΟΠΚΕ ακόμα και της Αθήνας ή Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν σοβαρή λειψανδρία.

Ο τρίτος αφορά την ανάγκη για περισσότερο στρατιωτική εκπαίδευση σε αντιμετώπιση συμβάντων εκτός αστικού ιστού. Κάλλιστα θα μπορούσε αριθμός αστυνομικών να περνά το Σχολείο Καταδρομών του ΚΕΑΠ ώστε να αποκτήσει τεχνικές γνώσεις σε εξειδικευμένα θέματα όπως ενέδρες, περίπολα, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, ορεινός αγώνας, πλοήγηση εκτός αστικού περιβάλλοντος κτλ. Να τονιστεί το γεγονός πως πολλοί αστυνομικοί που υπηρετούν στις ΟΠΚΕ προέρχονται από ειδικοί φρουροί με θητεία στις ειδικές δυνάμεις είτε ως έφεδροι αξιωματικοί είτε ως οπλίτες.

Είναι ευκαιρία το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ να λάβει υπόψη του τα παραπάνω και να προβεί σε αναδιοργάνωση των ΟΠΚΕ. Αναδιοργάνωση με εθνικό όφελος αποτέλεσμα αυτών των υβριδικών και ασύμμετρων απειλών.

οπκε
οπκε
οπκε
πηγη Pentapostagma.gr