”Μπλόκο” στα σχέδια της Άγκυρας: Τα ελληνικά drones στρίμωξαν την τουρκική ακτοφυλακή

HEλλάδα όταν θέλει μπορεί. Η αλήθεια είναι πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί στο Αιγαίο. Βέβεαι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και σκληρότερη αντιμετώπιση απέναντι σε Τούρκους, δουλεμπόρους και αλλοδαπούς.

Σιωπηρά, μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο, το υπουργείο Άμυνας εγκατέστησε drones, τα οποία βρίσκονται πλέον σε ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο ακόμα και σε νησιά όπως η Παναγιά Οινουσσών, το Αγαθονήσι και το Καστελόριζο. Εξοπλισμένα με κάμερες, τα drones μπορούν να εντοπίζουν τις βάρκες των αλλοδαπών σχεδόν από τη στιγμή που αυτές ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια.

Έτσι οι ελληνικές υπηρεσίες μπορούν να στέλνουν πολλαπλά αιτήματα στην τουρκική ακτοφυλακή, η οποία δεν μπορεί πλέον να τα αγνοήσει, καθώς τα αιτήματα αυτά κοινοποιούνται στην Frontex, αναφέρει η real.gr.

«Τις τελευταίες εβδομάδες φτάσαμε στο σημείο να στέλνουμε στην τουρκική ακτοφυλακή μέχρι και 8 αιτήματα για κάθε βάρκα. Πριν τα drones, εντοπίζαμε τις βάρκες την τελευταία στιγμή και δεν υπήρχε ο χρόνος αποστολής πολλαπλών αιτημάτων. Οι Τούρκοι πλέον δεν μπορούν να τα αγνοήσουν και έχουν ξεκινήσει εκ νέου να αποτρέπουν τις προσφυγικές λέμβους», αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί.

Υπενθυμίζεται ότι η αποτροπή των προσφυγικών ροών αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας, η οποία απορρέει από την Κοινή Δήλωση για το προσφυγικό που υπεγράφη μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών, το 2016. Ωστόσο, από το περασμένο καλοκαίρι, η τουρκική ακτοφυλακή αγνοούσε συστηματικά τα αιτήματα των ελληνικών σκαφών για αποτροπή των προσφυγικών λέμβων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν μόλις 263 αφίξεις ενώ την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου μόλις 27 πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο.

pentapostagma.gr