Μόλις ανακοινώθηκε: Παράταση lockdown για άλλες 2 εβδομάδες – Η έμμεση ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

Παράταση lockdown: Μια νέα ανακοίνωση έβγαλε σήμερα Παρασκευή 26 Μαρτίου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η ανακοίνωση αφορά τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων.

Παράταση lockdown: Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Αν και οι τηλεοπτικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα στις 18:00 από τον Νίκο Χαρδαλία, στην τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, το υπουργείο Εργασίας έστειλε ήδη ενημέρωση για τις βεβαιώσεις μετακίνησεις, όπου αναγράφεται πως θα έχουν ισχύη μέχρι τις 9 Απριλίου του 2021.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου γράφει συγκεκριμένα πως, από σήμερα, 26 Μαρτίου 2021, μπορούν να εκδίδονται βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων – επιτηδευματιών και μελών οργάνων διοίκησης, με ημερομηνία ισχύος έως και τις 9/4/2021.

Και συνεχίζει: «μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που θα ισχύσουν για το μήνα Απρίλιο 2021, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για τις βεβαιώσεις κίνησης.»

Παράταση lockdown: Αναλυτικά η ανακοίνωση

Υπενθυμίζεται ότι οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία και

γ) νόμιμη άδεια,

οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικά, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Ανακοίνωση υπουργείου Εργασίας εδώ.

Πηγή

The post Μόλις ανακοινώθηκε: Παράταση lockdown για άλλες 2 εβδομάδες – Η έμμεση ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας appeared first on Koyzoylo.gr.