Μέτρα για κορονοϊό: Ακυρώνεται η ΔΕΘ – Σε ποιες περιοχές θα κλείνουν στις 12 το βράδυ μπαρ και εστιατόρια

Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα οδήγησε στη λήψη νέων μέτρων. Δεν θα πραγματοποιηθεί η ΔΕΘ. Αναβάλλονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις με ορθίους. Κλειστά μπαρ και εστιατόρια σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, προχωρά η κυβέρνηση μετά την έξαρση των τελευταίων ημερών και τα 203 κρούσματα της κυριακής.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

  • Η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί όμως στη Θεσσαλονίκη και θα πραγματοποιήσει ομιλία.
  • Από τις 17/08, για είσοδο στην Ελλάδα, καθίσταται υποχρεωτικη η προσκόπιση αρνητικού τεστ για όλους τους εισερχόμενους από Σουηδία, Τσεχεια, Βελγιο, Ισπανία, Ολλανδία. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει 72 ώρες πριν
  • Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, καθίσταται υποχρεωτική η προσκόπιση αρνητικού τεστ για όλους τους εισερχόμενους
  • Από τις 16/08, μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από την Κακαβιά. Θα επιτρέπεται η είσοδος 750 ατόμων την ημέρα.
  • Αναστέλλεται κάθε δημόσια εκδήλωση με όρθιους, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων
  • Αποφασίστηκε από τις 11/08 μέχρι 2308 ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ-Εστιατόρια) θα μένουν κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί στις: Περιφέρειες Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλονικης, Χαλκιδικής, Λαρισας Κέρκυρας, Ρόδου, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Αντιπάρου, Κω.

Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, την Πολιτική Προστασία για την ανασκόπηση των τελευταίων δεδομένων για την επιδημία, αλλά και η έκκληση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες ανα αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να είναι το σύστημα υγείας έτοιμο να δεχτεί την εισβολή του δεύτερου κύματος της επιδημίας, το οποίο με βάση τα τελευταία νούμερα δεν φαίνεται να το αποφεύγουμε. Μετά την αναφορά του κ. Σωτήρη Τσιόδρα την προηγούμενη τρίτη για το δείκτη αναπαραγωγής του ιού (Rt), ο οποίος ανέφερε ότι έχει ξεπεράσει τη μονάδα, κύκλοι της κοινότητας των επιδημιολόγων αναφέρει ότι πια την έχει ξεπεράσει και αν δεν αυστηροποιηθούν τα μέτρα ο δείκτης αυτός θα επιδεινωθεί.

Μην ξεχνάμε ότι το Δεκαπενταύγουστο κορυφώνεται η περίοδος του εσωτερικού τουρισμού και σταδιακά θα αρχίσει και πάλι η επιστροφή στα αστικά κέντρα. Παράλληλα σε περίπου 10 ημέρες θα γνωρίζουμε επίσης καλύτερα την πλευρά της επιδημίας η οποία σήμερα είναι αθέατη. Ο καθηγητής κ. Μόσιαλος έχει μιλήσει έως και για 10πλάσια νέα κρούσματα, κάτι που φαίνεται αν επιβεβαιώνει και τη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι αν δεν ληφθούν πρόσθετοι περιορισμοί το Σεπτέμβριο τα νέα κρούσματα μπορεί να είναι χίλια σε ημερήσια βάση.

πηγη