Μεγάλο χρηματικό μπόνους σε μετανάστες των νησιών για να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους

Οικονομικό κίνητρο εθελούσιας επιστροφής προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους μετανάστες που θα φύγουν από ελληνικό νησί για την πατρίδα τους. Πηγή: www.lifo.gr

Ισχύει για μια φορά  – Πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν – Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ – Η ιδέα του Γιώργου Κουμουτσάκου που ενέκρινε η Κομισιόν αφορά 5.000 μετανάστες που σήμερα ζουν στα νησιά και έφτασαν στην Ελλάδα μέχρι 1/1/2020

Το ποσό αυτό είναι πενταπλάσιο από αυτό που συνήθως προσφέρεται σε μετανάστες για να τους βοηθήσει να ξαναχτίσουν τις ζωές τους στον τόπο καταγωγής τους, στο πλαίσιο των εθελοντικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) των Ηνωμένων Εθνών.   Η προσφορά αυτή αναμένεται να ισχύσει για μόλις ένα μήνα, υπό το φόβο των αρμόδιων φορέων πως ένα μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο θα προσέλκυε περισσότερους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Το μέτρο δεν θα αφορά πρόσφυγες που δεν έχουν σπίτια να επιστρέψουν, αλλά αποτελεί κίνητρο για τους μετανάστες που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής να φύγουν από τα νησιά.

Η προσφορά θα διαρκέσει ένα μήνα, καθώς η επιτροπή της ΕΕ φοβάται ότι ένα ανοικτό σύστημα θα προσελκύσει περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη.

Δεν θα ισχύει για τους πρόσφυγες που δεν έχουν σπίτια για να επιστρέψουν, αλλά έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους μετανάστες που επιδιώκουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο να εγκαταλείψουν τα νησιά.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Γιάλβα Γιόχανσον, δήλωσε ότι το πρόγραμμα ήταν “ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια στοχοθετημένη ομάδα προσθέτοντας ότι ειδική επιτροπή θα διευθύνει το σχέδιο με την υπηρεσία Frontex.”