Απαντήσεις ζητούνται για το Τουρκικό drone που έκοβε βόλτες σε Ελληνικό εναέριο χώρο. [ΒΙΝΤΕΟ]

Την πτήση ενός τουρκικού μη επανδρωμένου αεροχήματος (drone) Bayraktar TB2, το οποίο διέσχισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα και έφτασε μέχρι βόρεια της Καβάλας, δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα αμυντικών ειδήσεων militaire.gr, επικαλούμενη στοιχεία της σουηδικής ιστοσελίδας flightradar24, που παρέχει πληροφορίες για τις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών σε αληθή χρόνο.

 

H είδηση δεν έχει διασταυρωθεί απο το Γ.Ε.Α αλλά μόνο απο το flightradar που θεωρείται έγκυρο “monitor” του εναέριου χώρου.

 

Σύμφωνα με το flightradar24, το τουρκικό αερόχημα είχε κωδικό «1453TB2», δηλαδή συνδυασμό του έτους Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και του τύπου του αεροχήματος. Το Flightradar24 παρουσιάζει σε κάποια χρονική στιγμή το αερόχημα να κινείται εντός του εθνικού εναέριου χώρου σε ύψος περίπου 17.000 ποδών (5.181 μέτρα) και με ταχύτητα 192 κόμβων (355 χλμ./ώρα).

Αν και θα έπρεπε να έχει καταρριφθεί από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), η καταγραφή της σουηδικής ιστοσελίδας δεν αποτυπώνει την πραγματική θέση και πορεία του αεροχήματος.

Σημειώνεται ότι η καταγραφή της πορείας στο Flightradar24 προκύπτει από τη σύνδεση σημάτων που λαμβάνονται από ένα μεγάλο δίκτυο (περί τις 20.000 σε όλο τον κόσμο) επίγειων δεκτών ADS-B, που διαθέτουν εθελοντές και φίλοι της αεροπορίας. Οι δέκτες ADS-B συλλέγουν πληροφορίες (αριθμός νηολογίου, ταχύτητα, ύψος πτήσης, θέση κ.λπ.) από τον αναμεταδότη κάθε αεροσκάφους που υπερίπταται της περιοχής όπου βρίσκονται και τις μεταβιβάζουν σε αληθή χρόνο στο Flightradar24.

Προϋπόθεση για την ακριβή απεικόνιση της πορείας της πτήσης είναι να είναι ενεργοποιημένος ο αναμεταδότης (transponder) επί του αεροχήματος, ώστε να μεταβιβάζει τις πληροφορίες στους δέκτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται ότι ο κωδικός του αναμεταδότη είναι άκυρος («invalid transponder code»).

Επιπρόσθετα, η ταχύτητα του αεροχήματος που αναφέρει το flightradar24 (192 κόμβοι) είναι κατά 50% μεγαλύτερη από τη μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει το Bayraktar TB2, ενώ και η πορεία που απεικονίζεται είναι ανακόλουθη.

Μέχρι την Καβάλα έφτασε ανενόχλητο ένα τουρκικό drone!newsbreak