Λάρισα: Παρουσιάστηκε το πρώτο drone της Πολεμικής Αεροπορίας (Photos|Video)

Το πρώτο drone της Πολεμικής Αεροπορίας παρουσιάστηκε σήμερα στη Λάρισα, σε μία εντυπωσιακή επίδειξη, που έγινε στην 110 Π.Μ. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Guardian, το οποίο επέδειξε τις νέες δυνατότητες για εκτέλεση αποστολών θαλάσσιας επιτήρησης και προστασίας συνόρων.

Συναρπαστικές επιδείξεις στον αέρα της Λάρισας από το MQ-9 Guardian στην 110 Π.Μ. – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Κατά τη διάρκεια των πτήσεων το αεροσκάφος επέδειξε τις δυνατότητες ενός Multi mode radar ναυτικής έρευνας, ενός ISAR (Inverse Synthetic Aperture Radar) και του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic identification System-AIS) θαλασσίων μέσων, τα οποία σε συνδυασμό δημιουργούν μια πλήρη real time εικόνα ευρέως πεδίου (Maritime Wide Area Search- MWAS). Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης και ανάσχεσης θαλασσίων στόχων.
Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες λειτουργίες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ καθώς και άλλες χώρες και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την προστασία των θαλασσίων συνόρων. Το drone MQ-9 Guardian έχει τη δυνατότητα να πετάει για 40 ώρες και ελέγχεται από χειριστή και έχει δύο κάμερες. Η ακτίνα του ραντάρ είναι 250χλμ.
Συναρπαστικές επιδείξεις στον αέρα της Λάρισας από το MQ-9 Guardian στην 110 Π.Μ. – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Επιπρόσθετα μπορεί να εντοπίζει στόχους σε θαλάσσιες περιοχές. Συγκρίνει τις πληροφορίες που παίρνει με δορυφόρο και έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται αν εκπέμπουν π.χ. πλοία τα σωστά δεδομένα. Συνδέεται με όλα τα συστήματα του ΝΑΤΟ και της Αεροπορίας και έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αν ένα αεροσκάφος είναι φιλικό ή εχθρικό προκειμένου να κινηθεί αναλόγως.
Κατά την επίδειξη, που έγινε με τη στήριξη της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και του Λιμενικού, παρουσιάστηκαν τέσσερα σενάρια για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το drone.
Αυτά είναι τα εξής:
  • Αγιόκαμπος: Εντοπισμός εστίας πυρκαγιάς
  • Αγιόκαμπος: Εντοπισμός ναυαγού μικρού σκάφους
  • Λέσβος: Θαλάσσια επιτήρηση (μπορεί να γίνει εντοπισμός λέμβων μεταναστών)
  • Λιτόχωρο: Συνοδεία convoy οχημάτων

Επίσης, έγινε επίδειξη ενός συστήματος «ανίχνευσης και αποφυγής» (Detect and Avoid-DAA) το οποίο ανέπτυξε η GA-ASΙ και αποτελεί βασική τεχνολογία για τα τηλεκατευθυνόμενα εναέρια αεροσκάφη, έτσι ώστε να πετούν με ασφάλεια στον πολιτικό εναέριο χώρο ταυτόχρονα με τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Το σύστημα αποτελείται από ένα ραντάρ αέρος-αέρος και επεξεργαστή ο οποίος δύναται να συνεργαστεί με το σύστημα TCAS-II καθώς και με το Automatic Dependent Surveillance- Broadcast (ADS-B).
Συναρπαστικές επιδείξεις στον αέρα της Λάρισας από το MQ-9 Guardian στην 110 Π.Μ. – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Στο πλαίσιο των επιδείξεων, η GA-ASI συνεργάστηκε με την εταιρεία SES, που παρέχει τη δορυφορική σύνδεση με την οποία μεταδίδονται άμεσα τα δεδομένα που συλλέγει το MQ-9 στο Σταθμό Ελέγχου Εδάφους (Ground Control Station-GCS). Οι χώρες οι οποίες προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις, πέραν της Ελλάδος είναι η Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Πολωνία και Βέλγιο.
Πηγή: onlarisssa.gr