Κύπρος: Στην τελική φάση της η ΤΑΜΣ «ΠΥΡΙΝΟ ΒΕΛΟΣ»

Ηπαραπάνω διακλαδική άσκηση η οποία ήταν διπλής ενεργείας διεξήχθη από 20 έως 22 Οκτωβρίου, από την 4η ΤΑΞΠΖ , η οποία είχε και την ευθύνη της σχεδίασης και εκτέλεσής της.

Το σενάριο της άσκησης εξέτασε τον αγώνα εντός αστικών περιοχών και σε αυτή συμμετείχε Μονάδα της Ταξιαρχίας και ομάδα εθνοφυλάκων με τον Διοικητή τους, από το Τάγμα Εθνοφυλακής Ορεστιάδας.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, οι Δήμαρχοι Αγλαντζιάς, Λατσιών και Γερίου, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου καθώς και η ιεραρχία του ΓΕΕΦ .

Με την ολοκλήρωση της άσκησης ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που κατέβαλε το προσωπικό έτσι ώστε να επιτευχθούν οι αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης.

Ειδικότερα, ευχαρίστησε τους εθνοφύλακες από την Ελλάδα, για την συμμετοχή τους και επεσήμανε ότι η παρουσία τους επιβεβαιώνει τους άριστους δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Σχόλιο

Οι διακλαδικές  ασκήσεις διπλής ενεργείας, όπως η ΤΑΜΣ «ΠΥΡΙΝΟ ΒΕΛΟΣ» έχουν κατά βάση δύο σκοπούς:

Ο πρώτος είναι να δοθεί έμφαση στη διακλαδικότητα και στη συνεργασία των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο δεύτερος είναι η άσκηση να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αληθοφάνεια και να προσομοιάζει με συνθήκες μάχης. Αυτό επιτυγχάνεται περισσότερο με τις ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας, γιατί ένα μέρος των στρατευμάτων παριστάνει και ενεργεί όπως ο εχθρός, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερη ποικιλία αλλά και αληθοφάνεια κατά την εξέταση των διαφόρων σεναρίων και των επί μέρους σκοπών της άσκησης .

Τέλος ο αγώνας εντός αστικών και ημιαστικών περιοχών είναι σύνθετος και απαιτητικός τόσο για τον επιτιθέμενο, όσο και για τον αμυνόμενο, ενώ απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και εφαρμογή τακτικών και μέσων. Ωστόσο είναι ο αγώνας εκείνος, ο οποίος χαρακτηρίζει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τις σύγχρονες επιχειρήσεις.

πηγη