Κορωνοϊός: «Στο κόκκινο» η Θεσσαλονίκη – Σπάει το φράγμα με 1000 κρούσματα

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη, με πολλά ατυχήματα

Η Θεσσαλονίκη μπορεί στην πρώτη φάση της πανδημίας να κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα, όμως πλέον η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη δείχνει να ξεφεύγει.

Είναι ενδεικτικό ότι ολόκληρο τον Ιούλιο είχαν καταγραφεί 1.045 κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι την Παρασκευή μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη ανακοινωθεί 893 κρούσματα τον Αύγουστο (αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 51 που ανακοινώθηκαν χθες, Σάββατο, φτάνουμε στα 944) και στη Χαλκιδική 119. Αν συνεχιστεί έτσι η αύξηση, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα μέσα στην πόλη, θα έχουν πλέον… τέσσερα ψηφία, καθώς θα ξεπεράσουν τα χίλια.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες σε δομές είτε υγείας είτε ευγηρίας, οι οποίες αποτελούν «βόμβες» κορωνοϊού και μάλιστα στα σημεία με πολλούς ανθρώπους στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων.

Τα μέτρα αυξάνονται κατά τόπους μέρα με τη μέρα, αλλά προς το παρόν δεν αποτυπώνεται σε μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων. Η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων δε, προσθέτει λίγη ακόμη ανησυχία για περαιτέρω διασπορά του ιού μέσω των μαθητών.

«Χτυπήματα» στα νοσοκομεία

Στο ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, το «Παπαγεωργίου», βρέθηκαν θετικοί στον ιό εννέα εργαζόμενοι αμέσως μόλις γύρισαν από την άδειά τους, με αποτέλεσμα να μπουν άμεσα σε καραντίνα τόσο οι ίδιοι όσο και ακόμη τρεις συνάδελφοί τους που ήταν σε στενή επαφή μαζί τους.

Στα μέσα του μήνα,  6 υγειονομικοί του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας στα μέσα του μήνα.

Οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί υπάλληλοι προσήλθαν στο Νοσοκομείο τηρώντας όλα τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας, έγινε η δειγματοληψία σύμφωνα με το πρωτόκολλο και παρέμειναν στο χώρο του Νοσοκομείου ώσπου να βγει το αποτέλεσμα (4 ώρες), οπότε αποχώρησαν και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Κλειστή μέχρι και τουλάχιστον την Παρασκευή 21 Αυγούστου παρέμεινε η Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 14 υγειονομικοί. Οι τέσσερις γιατροί και 10 νοσηλευτές, οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί και οι υπόλοιποι με ήπια συμπτώματα, παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό ενώ όλοι τους εργάζονται στην Α’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, η οποία δέχεται και περιθάλπει ασθενείς με κορωνοϊό.

Επίσης, θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν τέσσερις ασθενείς, τέσσερις νοσηλευτές στη χειρουργική – ουρολογική κλινική, καθώς και δύο ακόμη νοσηλευτές στην παθολογική κλινική στο νοσοκομείο Γεννηματάς στην αρχή του Αυγούστου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πηγή της μετάδοσης φέρεται να ήταν ένας ασθενής, που νοσηλευόταν στην ουρολογική κλινική, η οποία θα παραμείνει κλειστή μέχρι τη Δευτέρα.Τέλος, άλλοι δύο γιατροί εντοπίστηκαν θετικοί μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Προκαταρκτική εξέταση σε Εύοσμο και Ασβεστοχώρι

Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Άγγελος Βάσσιος παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα εντοπίστηκαν 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.   Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, 15 ηλικιωμένοι και επτά εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Πρόκειται δε, για το δεύτερο γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη, που εντοπίζονται κρούσματα μετά το Ασβεστοχώρι. Για την περίπτωση του Ασβεστοχωρίου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκαντζιάς από τις 13 Αυγούστου έχει ζητήσει για το γηροκομείο τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας. Μετά τον επανέλεγχο και την ιχνηλάτηση στον οίκο ευγηρίας του Ασβεστοχωρίου τα κρούσματα ανήλθαν σε 42 καθώς ακόμη έξι άτομα βρέθηκαν θετικά.

Έκτακτα μέτρα σε Πιερία, Πέλλα και Καρδίτσα

Σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, τέθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Tα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από το Σάββατο 22-08-2020 και ώρα 06.00  έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:

η  Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Κέρκυρας και οι Δήμοι  Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.

Πηγή:  typosthes.gr