Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σητείας με το επίκεντρο να εντοπίζεται 23 χλμ ανατολικά της Ζάκρου και το εστιακό βάθος σε 8,2 χλμ.

Ο σεισμός ταρακούνησε ολόκληρο το νησί με τους κατοίκους να ξεπηδούν στους δρόμους έντρομοι αφού οι μνήμες από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι είναι ακόμη νωπές.

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο κατέρρευσε ενώ ο σεισμός άφησε πίσω του πεσμένα αντικείμενα σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη δόνηση ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις βράχων στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Πολλά προϊόντα έπεσαν από τα ράφια των επιχειρήσεων.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για δημιουργία μικρού τσουνάμι μετά τον σεισμό. Συγκεκριμένα έγραψε:  «ΜΙΚΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ!»

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στο OPEN ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και γενικότερα τη νότια Ελλάδα. Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί. «Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν και να υποθέσουν ότι βρισκόμαστε σε γενικότερη διέγερση». Παράλληλα τόνισε ότι «θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία», σημείωσε ο καθηγητής και ανέφερε ότι μπορεί να έχουμε σεισμό μέχρι και μετασεισμό 5,5 Ρίχτερ», αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος επίσης μίλησε στο OPEN, ανέφερε πως ο σεισμός έγινε σε ρήγμα που επεκτείνεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης. «Η εικόνα που έχω από τη διεύθυνση του ρήγματος και τον τύπο του σεισμού και την απόσταση του επίκεντρου από τις ακτές πιθανότατα οι βλάβες που θα έχει προκαλέσει θα είναι περιορισμένες. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί κάνουν ζημιές στην άμεση γειτονιά τους, όπως εκείνος που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι».  Παράλληλα τόνισε ότι δεν συνδέεται άμεσα με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου σημειώνοντας ότι ίσως «να ήταν έτοιμο το ρήγμα να δώσει έναν σεισμό και μπορεί η διαδικασία ελαφρώς να επιταχύνθηκε. Δεν προκάλεσε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι τον συγκεκριμένο σεισμό, δεν έχει καμία σχέση».

Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι κάτοικοι του Ηρακλείου:

Ζημιές σε κατάστημα