Ι. Μάζης: Αυτό είναι το μέγα σφάλμα της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά (βίντεο)

Ως μέγα σφάλμα της Ελλάδος χαρακτηρίζει την αποσύνδεση του ζητήματος της Κύπρου από τα ελληνοτουρκικά ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Μάζης.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο κ. Μάζης ανέφερε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, όφειλε στη συζήτηση που γίνεται σε όλα τα επίπεδα για τα ελληνοτουρκικά, να θίγει και το ζήτημα της Κύπρου. Αυτό εξήγησε, επειδή ακριβώς η Τουρκία χρησιμοποιεί την ιδιότητα της ως εγγυήτρια δύναμη για να «αισχουργεί επί του σώματος της Κύπρου», κατά την έκφραση του.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τους χειρισμούς που έγιναν μέχρι σήμερα, υποστήριξε ότι ακόμα και το αξίωμα που υπήρχε μέχρι σήμερα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται έχει σήμερα καταργηθεί και αυτό. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη στάση της Αθήνας στο ζήτημα της διασύνδεσης των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας με την αξίωση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής απομακρύνθηκε από αυτή τη θέση και εν τέλει έπεισε και την Κύπρο να απομακρυνθεί και αυτή.

Ο ίδιος είπε ότι ο στόχος θα έπρεπε να ήταν η δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, κατά τρόπο που σε περίπτωση που η Άγκυρα συμπεριφερόταν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών αποφάσεων, να ετίθετο σε εφαρμογή αυτόματα η επιβολή κυρώσεων.

pentapostagma.gr