Η Ιταλία κλείνει τα λιμάνια της στους μετανάστες λόγω κορονοϊού. Η ΜΚΟ ζητά απο Γερμανία άδεια.

Μπλόκο μέχρι νεωτέρας και λόγω της πανδημίας του Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ιταλία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κόντε.

Η χώρα δεν θα παρέχει πλέον «ασφαλή λιμάνια» σε όσα πλοία μεταφέρουν και διασώζουν μετανάστες, αναφέρει το διάταγμα που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας.

«Για όλη τη διάρκεια της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον εξάπλωση του ιού που προκαλεί την COVID-19, τα ιταλικά λιμάνια δεν μπορούν να εγγυηθούν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χαρακτηριστούν και να προσδιοριστούν ως τόποι ασφάλειας», αναφέρεται.

Παράλληλα, στο κέντρο μεταναστών της Λαμπεντούζα δεν μπορούν πλέον να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες συνθήκες, με την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων ασφαλείας.

Ο δήμαρχος του νησιού Τοτό Μαρτέλο ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να σταλεί πλοίο το οποίο να αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι της Λαμπεντούζα, ώστε να φιλοξενήσει προσωρινά όλους τους μετανάστες που θα αφιχθούν τις επόμενες ημέρες.

Η νέα αυτή απόφαση θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού που  προσδιορίζεται για τις 31 Ιουλίου, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο παράτασης.

Η απόφαση ελήφθη αργά χθες το βράδυ κι ενώ το πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής ΜΚΟ Sea Eye ζητούσε άδεια ελλιμενισμού καθώς μεταφέρει περίπου 150 μετανάστες και πρόσφυγες που διέσωσε ανοιχτά των λιβυκών αρχών.

Πρόκειται για το μοναδικό πλοίο που συνεχίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο αυτή την εποχή.
«Ακόμη και όταν η ζωή στην Ευρώπη έχει σχεδόν σταματήσει, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται», έγραψε η οργάνωση στο Twitter ενώ κάλεσε τη Γερμανία να δεχθεί τους μετανάστες.

 πηγη αρθρου