Η Γερμανία εθελοτυφλεί και εξοπλίζει την Τουρκία

Οι εντάσεις στα Βαλκάνια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν έχουν μειωθεί εδώ και δεκαετίες. Αυτό έγινε αισθητό πρόσφατα και σε πολιτικό επίπεδο όταν η Ελλάδα τον περασμένο μήνα εξέφρασε της δυσαρέσκεια της με τη Γερμανία, σχετικά με την παράδοση έξι υποβρυχίων στο τουρκικό ναυτικό.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολίασε ότι εάν η Δυτική Ευρώπη συνεχίσει να κλείνει τα μάτια της και να μην επιβάλει εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο θα γείρει επικίνδυνα προς την μεριά της Άγκυρας.

Παρά τις εκκλήσεις των Ελλήνων πολιτικών, η Ευρώπη δεν σχεδιάζει να επιβάλει εμπάργκο όπλων προς το παρόν. Επιπλέον, η Τουρκία θα παραλάβει τα γερμανικά υποβρύχια, καθώς η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία μπλόκαραν το αίτημα της Ελλάδας και καταψήφισαν ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εξαγωγές υποβρυχίων στην Τουρκία.

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά απογοήτευσή μας σχετικά με τις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Τόσο ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης όσο και εγώ έχουμε μιλήσει πολλές φορές σε σχεδόν όλους στη Γερμανία για την ανάγκη να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στις 16 Ιουνίου, μόλις πριν από ένα μήνα.

Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία ότι κάνει ό, τι μπορεί για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων. Ταυτόχρονα, τα ”σήματα” που προέρχονται από την ΕΕ αφορούν περισσότερο την συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία παρά την απομόνωσή της.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία εξακολούθησε να υφίσταται κριτική τόσο από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, όσο και από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο πρόσφατα, η Άγκυρα αναγκάστηκε να στραφεί σε έναν άλλο προμηθευτή κινητήρων ελικοπτέρων (Ουκρανία), καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν στην Τουρκία ότι δεν θα εκδώσει άδεια εξαγωγής για τον αμερικανικό κινητήρα.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, άλλες αρνούνται ανοιχτά τον διάλογο μαζί της, όπως συμβαίνει με τη Γαλλία, ακόμη και μετά τα άλυτα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από την παρενόχληση γαλλικής φρεγάτας από την Άγκυρα.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ανοιχτά την ελληνική πρωτοβουλία να αντιταχθεί και να επιβάλει κυρώσεις όπλων εναντίον της Άγκυρας και αποφάσισε να υπογράψει διμερή συμφωνία για να εξασφαλίσει ότι μια στρατιωτική συνεργασία με τους Έλληνες θα αποτελέσει εμπόδιο στις περιφερειακές επιδιώξεις της Τουρκίας.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, άλλες αρνούνται ανοιχτά τον διάλογο μαζί της, όπως συμβαίνει με τη Γαλλία, ακόμη και μετά τα άλυτα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από την παρενόχληση γαλλικής φρεγάτας από την Άγκυρα.