Η φιλική συνεργασία Ρωσίας-Ελλάδας θα μπορούσε να ”παραλύσει” το ΝΑΤΟ

‘Η Αθήνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας για να επιβραδύνει την εξέλιξη της συμμαχίας, εφόσον η Ρωσία έθεσε τα βλέμματά της στα κράτη μέλη της Βαλτικής”, δήλωσε ο Dziennik Gazeta Prawna της Πολωνικής Κυβερνήσεως.

Το γεράκι του Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος εργάστηκε με τον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ από το 1977 εώς το 1981, δήλωσε ότι και η Πολωνία ”θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο’‘ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία. ”Κίνδυνο επίσης αντιμετωπίζουν τα κράτη και πέριξ της  Ρωσίας με κυριότερα την Μολδαβία και το Αζερμπαϊτζάν”.

μετάφραση του Χωριανόπουλου Άγγελου για το infognomonpolitics.gr από defencetalk.com

Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεσμεύει την συμμαχία των 28 μελών να απαντήσει συλλογικά αν επιτεθεί ένα μέλος σε ένα άλλο, ανέφερε.

”αλλά το ΝΑΤΟ δεσμεύεται από την αρχή της ομοφωνίας”, είχε δηλώσει ο Μπρεζίνσκι, ο οποίος γεννήθηκε στην Πολωνία, προειδοποιώντας ότι η συμμαχία θα μπορούσε να παραλύσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στις 8 Απριλίου στην Μόσχα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι εκείνη την περίοδο είχαν στραφεί στην Ρωσία και την Κίνα για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις δανείων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα το 2015 ο Μπρεζίνσκι παρότρυνε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αναπτύξουν στρατεύματα στα κράτη της Βαλτικής προκειμένου να αποτρέψουν την Ρωσία  από την ενδεχόμενη επέμβαση στις πρώην Σοβιετικές χώρες.

Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει περισσότερα αεροσκάφη, πλοία και προσωπικό στην Ανατολική του πτέρυγα, με εμφανής μετακίνηση των στρατευμάτων στην περιοχή της Νότιας Σινικής θάλασσας.

Το ΝΑΤΟ επίσης δημιούργησε μία δύναμη 5.000 στρατιωτών ικανών να αναπτύξουν ταχέως στρατιωτικές ικανότητες στα κράτη της Βαλτικής, την Βουλγαρία, την Πολωνία και την Ρουμανία.

πηγη