Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση μιας σπηλιάς στο Πήλιο σε υπέροχη κατοικία!

Παράδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι το μικρό εξοχικό που βρίσκεται στην Νταμούχαρη Πηλίου, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον χωριό του Αγίου Ιωάννη.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο UrbanSoulProject, που ανέλαβε το έργο περιγράφει:

«Το Damma Mia στην Νταμούχαρη Πηλίου στεγάζεται σε μία παλιά κατασκευή αρχιτεκτονικής χωρίς αρχιτέκτονα. Το κατάλυμα αυτό ανήκε σε οικογένεια της περιοχής που το κατασκεύασε in situ για προσωπική χρήση στην δεκαετία του ’40.

Αποτελείτο από δύο μονόχωρα δωμάτια, ένα χώρο προετοιμασίας φαγητού, ένα κοινόχρηστο wc, προσβάσιμο από την αυλή. Είναι σύμπλεγμα χώρων, με γυρισμένη την πλάτη στην θάλασσα, για λόγους προστασίας από την υγρασία και τα κύματα.

Τοποθετείται κάτω και δίπλα στο βράχο, και δημιουργείται μια εσωτερική αυλή μεταξύ κατοικίας και βράχου. Τα μοναδικά και προνομιακά τοπίο και θέση, οδήγησε στην επανάχρηση του ως τουριστικού ξενώνα, καθώς μία τέτοια υποδομή συνδυάζει την άνεση και την πολυτέλεια αλλά και μία ασκητική ατμόσφαιρα.

Το genius loci αποτέλεσε βασική σχεδιαστική αρχή. Αφορούσε την μετατροπή του μεγαλύτερου χώρου σε ένα δωμάτιο με εσωτερικό wc και ένα πατάρι για φιλοξενία δύο ατόμων, την μετατροπή του άλλου χώρου σε δωμάτιο με wc.

Ο μικρός χώρος κουζίνας σχεδιάστηκε και εξοπλίστηκε έτσι ώστε να προσφέρει αυτονομία προετοιμασίας φαγητού.

Ο επιβλητικός βράχος φωτίζεται και αποτελεί φυσική προστασία και όριο για την αυλή.

Σχεδιάστηκε επίσης η πρόσβαση στο δώμα του δωματίου, καθώς αυτό το φυσικό μπαλκόνι στη θάλασσα αποτελεί μοναδικό σημείο σχεδόν αιώρησης».

ΠΗΓΗ: fumara.gr