Η δύναμη των 70 ελικοπτέρων Kaiowa OH-58D του στρατού μας [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Πολλοί έχουν πει ότι αυτά τα ελικόπτερα είναι ανίκανα έχοντας την αντίληψη ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα όπλο τόσο πιο φονικό…Κάνετε λάθος και έχετε μπερδέψει πράγματα άλλο τα απατσι άλλο τα κιοβα το καθένα έχει το ρόλο του. Τα kiowa warrior είναι μικρά γρήγορα και ευέλικτα συν το ότι φέρουν εξοπλισμό και δεν είναι άλλο ένα απλό μεταγωγικό πάρε παράδειγμα χιουι.

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Λιτοχώρου (ΠΒΑΛ), η επιχειρησιακή εκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, ο οποίος συνοδευόταν από ανώτατους Αξιωματικούς.

Εκεί τα Kaiowa έδειξαν τα δόντια τους.

Το συγκρότημα MMS έχει διαστάσεις 119,38×63,5 cm (ύψοςxδιάμετρο) επί ιστού στον άξονα του στροφείου, σε θέση 1,83 m υψηλότερα από το επίπεδο των ματιών του χειριστή, παρέχοντας έτσι δυνατότητα έρευνας και πρόσκτησης στόχων ενώ το ελικόπτερο αιωρείται σε απόκρυψη από το εδαφικό ανάγλυφο. Η ενσωματωμένη υποδομή σταθεροποίησης των ηλεκτροοπτικών του απαρτίων είναι καλύτερη από 20μ Rad και η περιοχή κάλυψης (Field Of Regard) φτάνει τις +/-190 μοίρες σε αζιμούθιο και +/-30 μοίρες στο κατακόρυφο επίπεδο.

Το MMS διαθέτει τρεις αισθητήρες:

  1. TIS (Thermal Imaging Sensor). Μια κάμερα θερμικής απεικόνισης 2ης γενιάς με διάταξη 640×480 και ερευνητή Ινδίου-Αντιμονίου (InSb), που λειτουργεί στο φάσμα μήκους κύματος 3,8-4,8 μm παρέχοντας «στενό» πεδίο θέας 1,6×2 μοιρών και «ευρύ» 4,9×3,7 μοιρών. Η απόσταση εντοπισμού (που βέβαια εξαρτάται από τις συνθήκες περιβάλλοντος και το αντικείμενο παρατήρησης) φθάνει στα 10+ km με δυνατότητα αναγνώρισης/ταυτοποίησης έως τα 3 km, κάτι που επιτρέπει στο Ε/Π (στις περισσότερες περιπτώσεις απειλών) να κινείται σε ασφαλή απόσταση από τον στόχο.
  2. Συσκευή αποστασιομέτρησης/κατάδειξης λέιζερ LRF/D (Laser Range Finder/Designator) τεχνολογίας NdYAG που λειτουργεί στα 1,06 μm και παρέχει δυνατότητα σήμανσης λέιζερ σε μέγιστη εμβέλεια 9,99 km.
  3. Κάμερα TVS (Tele-Vision System). Ένα σύστημα απεικόνισης χαμηλού επιπέδου φωτισμού (Low Light Level TV) για χρήση τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Παρέχει εμβέλεια αποκάλυψης/εντοπισμού στόχων στα 8+ km και ταυτοποίησης στα 4-6 km. Λειτουργεί στο φάσμα 0,65-0,9 μm παρέχοντας «στενό» πεδίο θέας 2 μοιρών και «ευρύ» 8 μοιρών.

 

‘Ενα βίντεο αφιέρωμα των ΗΠΑ

Στον τομέα του οπλισμού περιλαμβάνεται η δυνατότητα τοποθέτησης πολυβόλου M3P των 12,7 mm ή ατρακτιδίου πολυβόλου M296 ίδιου διαμετρήματος στην αριστερή πλευρά του Kiowa Warrior παρέχοντας μέγιστο βεληνεκές 2 km και δραστικό 1000 m ή και εξάκαννου minigun M134DH των 7,62 mm σε πλευρική θύρα. Ας σημειωθεί ότι το M3P είναι μια ειδική έκδοση του γνωστού πολυβόλου σχεδίασης της FN HERSTAL, αρχικά ως δευτερεύων οπλισμός του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος Avenger της Boeing που υιοθετήθηκε και για το OH-58D. Άρα, η προμήθειά του είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα αυτή του Ε/Π. Το M296 είναι άλλη μια ειδική επιλογή (πρέπει δηλαδή να αποκτηθεί επί τούτοις), που αν και έχει το ίδιο διαμέτρημα και (πρακτικά) τις δυνατότητες του M3P, προσφέρει (ως ατρακτίδιο) ορισμένα πλεονεκτήματα στην ταχεία προσθαφαίρεσή του. Υπενθυμίζεται ότι και το (εξαιρετικά αποτελεσματικό) M134DH επίσης δεν βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο, αν και θα μπορούσε να αποτελεί οικονομική λύση για παροχή αποτελεσματικού κατασταλτικού πυρός στα μεταφορικά ελικόπτερα της ΑΣ (όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες αεροπορίες).

Το OH-58D μπορεί να μεταφέρει δύο κάλαθους ρουκετών LAU-68 που φέρουν 7 ρουκέτες Hydra των 70mm με μέγιστο βεληνεκές 9 km και δραστικό βεληνεκές 4 km ή δύο ζευγάρια βλημάτων Hellfire. Για εμπλοκές εναέριων στόχων μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερα βλήματα ATAS (Air-To-Air Stinger ή AIM-92) με «φάκελο» εμπλοκής 1-4 km. Ο εγκλωβισμός μπορεί να γίνει μέσω του σκοπευτικού του χειριστή (αναπτύσσεται στο πάνω μέρος του πίνακα οργάνων) ή της οθόνης MFD. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα ενσωμάτωσης ρουκετών 70mm με ημιενεργό καθοδήγηση laser (βλέπε αναλυτικό άρθρο Π&Δ Νο 342, «Κατευθυνόμενες ρουκέτες αέρος-εδάφους, Νέες δυνατότητες για ένα παλιό όπλο»).