H ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για το επιτελικό κράτος

Μητσοτάκης

Την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να αναλάβει τις ευθύνες που τους ανέθεσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 7 Ιουλίου, αναμένεται να υπογραμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του κυβερνητικού έργου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στο γεγονός ότι στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση έκανε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, βήματα για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Ο κ. Μητσοτάκης στέκεται ιδιαίτερα στη στελέχωση της κυβέρνησης και του κράτους που έγινε με γοργούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι μια διαδικασία που στο παρελθόν χρειαζόταν ακόμη και μήνες, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έναν μήνα. Σημαντικό δείγμα γραφής, άλλωστε, αποτελεί για την κυβέρνηση το γεγονός ότι συνολικά οι Γενικοί Γραμματείς είναι περίπου κατά 30% λιγότεροι σε σχέση με τον αριθμό τους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος «συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, δημιουργεί νέους θεσμούς και θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους».

Και με αυτή την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για δημιουργία κομματικού κράτους, επιμένοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτού του είδους δεν βρίσκουν έρεισμα στην πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες οι οποίοι βλέπουν μια κυβέρνηση η οποία πασχίζει να αντιμετωπίσει τόσο τα μεγάλα προβλήματα της ανάπτυξης και των επενδύσεων που θα φέρουν νέες δουλειές, όσο και τα μικρότερα που αφορούν στην καθημερινότητα.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει ειδική αναφορά στις υποθέσεις διαφθοράς και στην απόλυτη ανεξαρτησία με την οποία θα εξοπλιστούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. «Εμείς δεν θα έχουμε τον δικό μας Ρασπούτιν» αναμένεται να αναφέρει χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη προκειμένου να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την δημιουργία «ριζοσπαστικού μοντέλου» για το Δημόσιο του 21ου αιώνα που θα αντιμετωπίζει την ομηρία των πολιτών από την γραφειοκρατία. Θα εξηγήσει πως μια σειρά επιμέρους πράξεων όπως η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων που εως τώρα συσσωρεύονταν στα υπουργικά γραφεία θα διεκπεραιώνονται από τους γενικούς διευθυντές. Επιπροσθέτως, θα υπογραμμίσει ότι η ψηφιακή διασύνδεση του κράτους θα αντιμετωπίσει τις ουρές που σχηματίζονται στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για 4 μεγάλες αλλαγές:

1ον. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.

2ον. Η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται:

3ον. Καταπολεμάται η γραφειοκρατία.

4ον. Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου!

Επίσης θα αναφέρει στοιχεία μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Δείτε σε απ’ ευθείας μετάδοση από τη Βουλή των Ελλήνων τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Επικρατείας για το επιτελικό κράτος:

Το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος πρόκειται για την πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της Κυβέρνησης. Ζωντανά στο βήμα της Βουλής.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Dienstag, 6. August 2019

The post H ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή για το επιτελικό κράτος appeared first on .