Φωτιά & Ατσάλι στα Σύνορα με Τουρκία: Σε Επαγρύπνηση οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ηχηρό Μήνυμα Ετοιμότητας

Bολές αρμάτων μάχης με πραγματικά πυρά των πιο μάχιμων ταξιαρχιών της ΧΙΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΕΒΡΟΥ», ανακοινώθηκαν από την Τετάρτη 13 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 (από 08:00 έως 15:00), στην περιοχή Πεδίου Βολής «ΑΕΤΟΥ».

Το προσωπικό των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών της εν λόγω μεραρχίας θα υλοποιήσουν άσκηση ετοιμότητας μονάδων, με τις βολές να ακούγονται μέχρι την απέναντι πλευρά, η οποία υποτίθεται ότι υλοποιεί μια μεγάλη έκταση αεροναυτική και χερσαία άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα».

Απέναντι έχουμε το 5ο Σώμα Στρατού (τουρκικά: 5. Kolordu) είναι σχηματισμός του τουρκικού στρατού. Η διοίκηση του 5ου Σώματος Στρατού (5’nci Kolordu Komutanlığı) εδρεύει στην Τυρολόη και υπάγεται στην 1η Στρατιά.

Η επιχειρησιακή διάρθρωση του 2ου Σώματος Στρατού είναι η εξής:

5ο Σώμα Στρατού, με έδρα την Τυρολόη

54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα την Αδριανούπολη55η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Ασβεστοχώρι, Αδριανούπολη

65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Λουλέ Μπουργκάς

1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με έδρα την Αρτεσκό

105o Σύνταγμα Πυροβολικού, με έδρα την Τυρολόη.

Την ίδια περίοδο η τουρκική πολεμική αεροπορία με πέντε σχηματισμούς και 10 μαχητικά αεροσκάφη F-16 παραβίασαν το ελληνικό FIR στο Αιγαίο. Μαχητικά της ΠΑ από την 111ΠΜ ενεπλάκησαν με τα δύο οπλισμένα τούρκικα αεροσκάφη F-16 νότια την νήσου Χίου σε αερομαχία που κατέληξε με τα γνωστά για τους Τούρκους αποτελέσματα.

Τουρκικές παραβιάσεις την 5 Mαρτίου

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 5 (4 x 2 F-16 & 2F-4)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 2( 1 CN-235 & 1 E/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 12

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 8

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 16

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 1

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ.

Αναφέρεται ότι είχαμε και πτήση και τουρκικού αεροσκάφους υποκλοπών CN-235 και ενός ελικοπτέρου που απονηειώθηκε από τουρκική Φρεγάτα εν μέσω της άσκησης.

Η Τουρκία παρά την υπερβολική προβολή των στρατιωτικών κινήσεων της στο ελληνικό χώρο και πέριξ αυτού, υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Σκοπός της πάντα, η υφαρπαγή χερσαίου και θαλάσσιου χώρου, με μεγάλη επιμονή στο στόχο της που έχει μελετηθεί από πριν. Εκτιμάται ότι πιθανόν να επιδιώξει κάτι τις επόμενες ημέρες της άσκησης στο Αιγαίο, μιας και η όλη αυτή επίδειξη/παρέλαση με το όνομα «Γαλάζια Πατρίδα», σε κάτι άλλο αποσκοπεί .

Πάντως αυτό που είναι πλέον πασιφανές είναι ότι ο οθωμανικός επεκτατισμός και η τουρκική αλαζονεία κυριαρχούν στο μυαλό των Τούρκων στρατηγών και του Ερντογάν προσωπικά, που βλέπει την χώρα του να καταρρέει οικονομικά.

Αυτό οφείλεται στην σφοδρότατη όπως έχει εξελιχθεί κόντρα της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα της οποίας και αργά η γρήγορα θα φανούν τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Α.Μεσόγειο.

Πηγή : pentapostagma.gr