Έρευνα Novibet: Νέες περιπέτειες για τον Οντόνι στη Βρετανία! Πότε θα ενδιαφερθούν οι ελληνικές Αρχές;

Κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης έπειτα από αγωγή που κατέθεσε η κυπριακή TBC για υπεξαίρεση ποσού 1.320.000 ευρώ.

Ο Κώστας Κυριακόπουλος ή Γιώργος Ρωμιός ή «Κωσταγιώργης» ή «Πρίσλεϊ» ή αλλιώς ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα -όπως έχει χαρακτηριστεί σε δημοσιεύματα- ήταν πριν από λίγα χρόνια στενός συνεργάτης του Ροδόλφο Οντόνι.

  • Έρευνα – 4ο μέρος

Βρέθηκε δίπλα δίπλα στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τη μητέρα του Οντόνι και τελικά καταδικάστηκε το 2018 σε ισόβια κάθειρξη (όπως και η Φρύνη Οντόνι) για υπεξαίρεση σε βάρος της εταιρίας Optical Media Production Europe και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Κώστας Κυριακόπουλος θα παραμείνει ακόμα για πολλά χρόνια στη φυλακή. Αν και δεν ήταν πρώτη φορά που φόρτωνε το ποινικό μητρώο του με ποινές για οικονομικά εγκλήματα, ήταν η πρώτη που αντιμετώπισε τόσο βαριά καταδίκη, επομένως σίγουρα το γεγονός αποτέλεσε γι’ αυτόν κεραυνό εν αιθρία. Λίγο πριν από τη διεξαγωγή της δίκης και την έκδοση της ποινής το 2018, ο Κώστας Κυριακόπουλος ένιωσε προφανώς πως η συνθήκη ήταν εξαιρετικά σοβαρή για εκείνον, κι έτσι αποφάσισε να μιλήσει.

Έρευνα – 1ο μέρος: Ποιοι προστατεύουν τη NoviBet; Οσμή φορο-σκανδάλου με τη στοιχηματική του Οντόνι

Βλέπετε, ο Ροδόλφο Οντόνι είχε, τότε, αποφασίσει να αποχωρίσει στο εξωτερικό κι αυτό ίσως να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2017 έστειλε επώνυμη αναφορά-καταγγελία στον Άρειο Πάγο, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) -μεταξύ άλλων-, με την οποία αποκάλυπτε ένα δίκτυο φοροδιαφυγής που είχε στηθεί μέσω της εταιρίας Centric Συμμετοχών Α.Ε., η οποία από το 2012 ήταν εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Να υπενθυμίσουμε πως η Centric Συμμετοχών Α.Ε., όπου βασικός μέτοχος είναι ακόμη και σήμερα ο Οντόνι, διαχειριζόταν από το 2007 έως το 2017 τα στοιχηματικά προϊόντα Sportingbet.gr, Bwin.gr καιVistaBet.gr, δρώντας ως αντιπρόσωπος για τον όμιλο GVC holdings PLC. Το φθινόπωρο του 2017 πούλησε την προώθηση στην ίδια την GVC, στο εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο των 14.400.000 ευρώ.

Έρευνα – 2ο μέρος: Novibet-Gate: Ένα σκάνδαλο τεράστιας φοροδιαφυγής

Λίγο αργότερα, οι ελληνικές φορολογικές Αρχές επέβαλαν στην GVC το πρόστιμο «μαμούθ» των 186.770.000 ευρώ, για παραβάσεις την περίοδο 2010-2011. Ενα πρόστιμο που ακόμη και σήμερα γίνονται προσπάθειες να διαγραφεί, με ζημία μάλιστα του Δημοσίου.

Στην καταγγελία του, στην οποία επισυνάπτονται σχετικά τιμολόγια, ο Κυριακόπουλος αναφέρει, σε μία περίπτωση, πως ο Οντόνι και οι συνεργάτες του «ζήτησαν, έλαβαν και καταχώρισαν στα φορολογικά βιβλία της εταιρίας σε τρεις περιπτώσεις εικονικά στο σύνολό τους φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 1.492.639 ευρώ, ενώ δεν απέδωσαν και ΦΠΑ, ύψους 238.320,52 ευρώ, από την εταιρία (σ.σ.: αναφέρει την επωνυμία της εταιρίας), γιατί ποτέ η εταιρία δεν τα δήλωσε στη ΦΑΕ Πειραιά, όπως όφειλε, ούτε παρέδωσε καταστάσεις με πελάτες και προμηθευτές, όπως όφειλε….

Και συνεχίζει: «Με το πρόσχημα εξόφλησης των παραπάνω τιμολογίων υπεξαίρεσε το ποσό των 1.492.639 ευρώ από την εταιρία και έκλεψε και τον ΦΠΑ ύψους 238.320,52 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο […]. Εκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αγοράζοντας με τα λεφτά αυτά στις 7/4/2006 487.030 κοινές ονομαστικές μετοχές της Centric».

Έρευνα – 3ο μέρος: Σκάνδαλο Novibet: «Αόρατες» μισθοδοσίες μέσω skrill για καταθέσεις και αναλήψεις που δεν καταγράφονται πουθενά!

Και αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση εικονικών τιμολογίων και φοροδιαφυγής που περιγράφονται. Ο Κυριακόπουλος κατήγγειλε ακόμα πως δέχτηκε απειλές για τη ζωή του ίδιου και της οικογενείας του, προκειμένου να μην καταθέσει την αναφορά. Ωστόσο, κανένας δεν άγγιξε τον Ροδόλφο Οντόνι. Στο εξωτερικό, όμως, έχει να δώσει μία σοβαρή δικαστική μάχη.

Εγκληματική οργάνωση

Όπως ανέφερε η εφημερίδα «δημοκρατία» στις προηγούμενες δημοσιεύσεις της έρευνάς της, σήμερα ο Ροδόλφο Οντόνι δραστηριοποιείται ξανά στον στοιχηματικό χώρο, μέσω της εταιρίας Novibet -και όπως φαίνεται- ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέσω της Centric.

Αναφέραμε στοιχεία που δείχνουν ότι η Novibet δηλώνει πως κατέχει μόνο το 0,30% της αγοράς και πως έχει μεικτά κέρδη 1.100.000 ευρώ στο εννεάμηνο κι έτσι αποδίδει μόλις 435.281 ευρώ τον χρόνο στο ελληνικό κράτος, ενώ ξοδεύει πάνω από 2.200.000 ευρώ σε διαφήμιση.

Παρουσιάσαμε ακόμα στοιχεία που δείχνουν πως στην πραγματικότητα το μερίδιο της εταιρίας στην αγορά είναι 8%-9%, πως κερδίζει μόνο σε δύο μέρες 100.000 ευρώ κι όχι μέσα σε έναν μήνα όπως δηλώνει, αλλά και πως χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό πορτοφόλι Skrill για να μεταβιβάζει «μαύρα» χρήματα στους εργαζόμενους που έχει στο δυναμικό της, αναδίδοντας οσμή «πλυντηρίου».

Και μπορεί ο Ροδόλφο Οντόνι να μη βρίσκεται -τουλάχιστον ακόμη- αντιμέτωπος με τις ελεγκτικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, όμως στη Μεγάλη Βρετανία έχει να αντιμετωπίσει αγωγή που κατέθεσε η κυπριακή εταιρία Towerbridge Group Ltd (TBG) εναντίον του ίδιου, του στενού συνεργάτη του κι επιχειρηματία Γιώργου Κοντοβασίλη, του διευθυντή των εταιριών του Γιάννη Καποδίστρια και Άγγλων δικηγόρων που εργάζονται στη νομική φίρμα Duane Morris του Λονδίνου.

H TBG, που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση και στην Ελλάδα, κατηγορώντας τον επιχειρηματία και τους συνεργάτες του για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα μετέφεραν σε τρεις εταιρίες του Οντόνι (Ludlow Enterprises Commercial Inc. με έδρα στη Μάλτα, Zatrix Limited με έδρα στο Λονδίνο και τη γνωστή Centric) ποσό ύψους 1.320.000 ευρώ, το οποίο ανήκε στην ίδια, δηλαδή το υπεξαίρεσαν. Τα χρήματα αυτά είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό πελατών της Duane Morris και ήταν μέρος αποζημίωσης που είχε εξασφαλίσει η TBG από αγγλική εταιρία στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων, ύστερα από διαδικασία επιδιαιτησίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή και κατέγραψε η οικονομική, αγγλόφωνη εφημερίδα «Financial Mirror», που εκδίδεται στην Κύπρο, η Duane Morris, αντί να ενημερώσει τη TBG, ενημέρωσε Έλληνα συνεργάτη της που εμφανιζόταν ως δικηγόρος κι είχε κάποια περιορισμένη σχέση με την υπόθεση, ο οποίος έδωσε εντολή να μεταφερθούν τα χρήματα στις τρεις αυτές εταιρίες του Οντόνι, που, επίσης, συνεργάζεται με την Duane Morris. Η νομική φίρμα της Βρετανίας ισχυρίζεται πως ο συνεργάτης του Οντόνι είχε εξουσιοδότηση να δώσει οδηγίες για την τύχη των χρημάτων, αλλά η TBG το αρνείται. Αναμένεται, φυσικά, με ενδιαφέρον η εκδίκαση της υπόθεσης.

Αν και το σπουδαιότερο ερώτημα είναι πότε θα ενδιαφερθούν οι ελληνικές Αρχές για τη δράση του Οντόνι, που διαδίδει ότι προστατεύεται από πολιτικό μεγαλοπαράγοντα και προσπαθεί να κάνει μεγάλες δουλειές στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Και μιλάμε για φοροδιαφυγή περίπου 3.000.000 ευρώ τον μήνα, που φαίνεται ότι πάνε σε φίλους με επιρροή, σε επιθετική διαφήμιση, σε media και σε «μαύρα» σε υπαλλήλους.

Μεγαλώνει η δουλειά στις πλάτες του Δημοσίου που κοιμάται τον ύπνο του δικαίου (Δικαιοσύνη, ΑΑΔΕ, ΕΕΕΠ κ.λπ.). Όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα και η «αυτοκρατορία» μεγαλώνει.

Έκδοση τώρα αδειών διαδικτυακού στοιχήματος

Η «δημοκρατία» έχει εκπεφρασμένη άποψη για τον στοιχηματικό χώρο. Δεν θεωρεί ότι είναι ένας χώρος «αγγελικά πλασμένος». Ούτε ότι αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης μιας ρημαγμένης οικονομίας.

Από την άλλη όμως, σαφώς είναι προτιμότερη η νομιμοποίηση και θέσπιση κανόνων λειτουργίας των στοιχηματικών εταιριών, ώστε και ο ελληνικός λαός να ωφελείται από την είσπραξη των φόρων, αλλά, κυρίως, να καταπολεμηθεί ο παράνομος στοιχηματισμός που εδώ και χρόνια ήταν ανεξέλεγκτος στη χώρα μας.

Γι’ αυτό και επανειλημμένως αντιτάχθηκε σε μεσοβέζικες λύσεις τύπου «προσωρινές άδειες» κ.λπ. Η λύση είναι μία: Έκδοση άμεσα αδειών διαδικτυακού στοιχήματος και αυστηρή παρακολούθηση των αδειούχων!

πηγη  Newsbreak.gr