Ισχυρίστηκε οτι κατοικεί στην Ιταλία και οτι δεν υπάρχει πανδημία και την πίστεψε η μισή Ελλάδα. Απίστευτη αποκάλυψη απο τα Ellinika Hoaxes

Πολύ μεγάλη απήχηση στο Facebook έχει αποκτήσει κείμενο Ελληνίδας, που ισχυρίζεται ότι κατοικεί στην Ιταλία, ότι δεν υπάρχει πανδημία κορωνοϊού στη χώρα, αλλά οι θάνατοι οφείλονται στην κοινή γρίπη και μας το κρύβουν. Επιπλέον, το βίντεο που κυκλοφόρησε από τη μεταφορά νεκρών με στρατιωτικά οχήματα στο Μπέργκαμο είναι μονταρισμένο και αφορά τους νεκρούς του ναυαγίου της Λαμπεντούσα το 2013. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Κυκλοφόρησε ως κείμενο σε δημοσιεύσεις με εκατοντάδες κοινοποιήσεις [παράδειγμα 1παράδειγμα 2] στο Facebook, με πηγή ένα προσωπικό προφίλ που δεν είναι πλέον διαθέσιμο.

Ως προς τους θανάτους στην Ιταλία που οφείλονται σε ιογενείς παράγοντες, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο στατιστικά για την τρέχουσα περίοδο στην Ιταλία, ως προς την κοινή γρίπη συγκεκριμένα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας, Παρακολούθησης και Προαγωγής της Υγείας (epicentro.iss.it) του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, οι μελέτες υπολογίζουν τη θνησιμότητα λόγω της κοινής γρίπης κατά προσέγγιση, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους. Όπως σημειώνεται, η ιταλική στατιστική υπηρεσία καταγράφει ετήσια ως ενιαία κατηγορία τα πιστοποιητικά θανάτου με αιτία ιογενείς λοιμώξεις, και απαιτούνται περίπου δύο έτη για την ανάλυση εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις λόγω μη εργαστηριακής επιβεβαίωσης ή απόδοσης του θανάτου σε “πνευμονία”. Επιγραμματικά, οι μελέτες συγκλίνουν σε έναν αριθμό περίπου 8.000 θανάτων ετησίως εξαιτίας του ιού της γρίπης. [πηγή] Για την τρέχουσα περίοδο 2019-20, εκτιμάται ότι η διασπορά της κοινής γρίπης, με επιδημιολογική κορύφωση την 5η εβδομάδα του 2020, έχει μέση ένταση (περ. 13 περιπτώσεις ανά 1000 ασθενείς).Ως προς τη θνητότητα λόγω του κορωνοϊού SARS-Cov-2, σημειώνεται ότι τα παρεχόμενα στατιστικά στοιχεία αφορούν εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, διαδικασία που συντονίζει το προαναφερθέν Ινστιτούτο Επιδημιολογίας.Έως τις 20 Μαρτίου 2020, οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις νόσησης από την νόσο COVID-19 ανέρχονταν σε 47.021 και οι θάνατοι σε 4.032. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αριθμοί αφορούν περίοδο λιγότερο από δύο μήνες, είναι προφανές ότι η διασπορά και η θνητότητα λόγω της νέας πανδημίας είναι μεγάλη.


Στο υπό εξέταση κείμενο αναφέρεται, επίσης, ότι οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τη μεταφορά νεκρών στο Μπέργκαμο είναι “μοντάζ” και αφορούν τους νεκρούς του ναυαγίου της Λαμπεντούσα το 2013.

Κατ’ αρχάς, είχαμε πρόσφατα προβεί σε ανάλυση ορισμένων φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα ως δήθεν πρόσφατες από το Μπέργκαμο, και αξιολογήσαμε ότι όντως πρόκειται για φωτογραφίες φερέτρων από το ναυάγιο της Λαμπεντούσα. Μάλιστα, ο χώρος που τοποθετήθηκαν τα φέρετρα ήταν χώρος του αεροδρομίου του νησιού και όχι κάποιο “κλειστό γυμναστήριο”, όπως αναφέρεται στο επίμαχο κείμενο.

Ωστόσο, το κείμενο αναφέρεται σε βίντεο που δείχνει στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρουν σωρούς νεκρών στους δρόμους της πόλης Μπέργκαμο, στη Λομβαρδία.

Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βίντεο, υπό διαφορετικές γωνίες, καταγράφοντας την πομπή των οχημάτων. [παράδειγμα 1παράδειγμα 2παράδειγμα 3παράδειγμα 4]. Η είδηση για τη μεταφορά στις 18 Μαρτίου σορών από την σφοδρά πληττόμενη πόλη του Μπέργκαμο προς άλλους δήμους (π.χ. Μπολόνια) που έχουν διαθέσιμες κοιμητηριακές και ταφικές υποδομές έχει επιβεβαιωθεί, τόσο από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, όσο και πληθώρα τοπικών μέσων. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η ιστοσελίδα των Ιταλών fact checkers bufale.net.

Τα βίντεο περιλαμβάνουν πραγματικές τοποθεσίες από το Μπέργκαμο, όπως την Πλατεία Κοιμητηρίου (απογευματινή ώρα) καθώς και μία έξοδο οχημάτων από το Κοιμητήριο, απ’ όπου ξεκινά η νυκτερινή πομπή:

Εμφανίζεται επίσης η νυκτερινή πομπή να περνά από την οδό Via Borgo Palazzo, στο κέντρο της πόλης (στο στιγμιότυπο με την πομπή σταματημένη σε φανάρι).

Η ίδια πινακίδα στα αριστερά της εικόνας. Google Street View.

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός ότι οι χιλιάδες νεκροί των τελευταίων εβδομάδων στην Ιταλία δεν οφείλονται στην πανδημία της νόσου COVID-19, αλλά στην κοινή γρίπη είναι ψευδής. Ομοίως, τα βίντεο με την πομπή οχημάτων που κυκλοφόρησαν αφορούν πραγματικά περιστατικά στην πόλη Μπέργκαμο, και όχι κατασκευασμένα πλάνα που αφορούν την τραγωδία της Λαμπεντούσα.