Ελλάδα: Πού μένουν και από που φεύγουν οι νέοι

Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα κατέγραψε τα χαρακτηριστικά της ελληνικής νεολαίας. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, αξιοποιώντας στοιχεία από πλήθος στατιστικών ερευνών που περιλαμβάνουν στοιχεία για τους νέους της χώρας μας.

Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας είναι το τμήμα που αναφέρεται στο ποσοστό των νέων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η έρευνα θεωρεί ως νέους όσους έχουν ηλικία από 0 έως 39 ετών. Οι νέοι αποτελούν το 43,6 του συνολικού πληθυσμού. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι σαν χώρα γερνάμε με ταχείς ρυθμούς αφού το 2001 οι νέοι αποτελούσαν το 51,7% ενώ το 2050 προβλέπεται το εφιαλτικό 36,2%.

Παρατηρώντας την κατανομή των νέων στις περιφέρειες τις χώρας βλέπουμε ότι οι νέοι παραμένουν (ή επιλέγουν) τη νησιά του νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη ενώ στον αντίποδα οι λιγότεροι νέοι βρίσκονται στην Ήπειρο.

Perierga.gr - Ελλάδα: Πού μένουν και από που φεύγουν οι νέοι

Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται από την κατανομή των νέων ανά δήμο. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό νέων βρίσκεται στη Μεγίστη (Καστελόριζο) με 53,3% ενώ το Ρέθυμνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο νεανική πόλη με 50,4% νέους. Στην κορυφή βρίσκονται ακόμη ο Ασπρόπυργος, η Φυλή, η Ξάνθη και η Κως με κάποιες από αυτές να έχουν ιδιαίτερα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά. Στους δήμους με το μικρότερο ποσοστό νέων συναντάμε τα Κεντρικά Τζουμέρκα (18,5%) και το δήμο Καραϊσκάκη (23,5%) από την Ήπειρο.

πηγη