Ελλάδα και Γαλλία με Rafale στην Τανάγρα παρουσία Παναγιωτόπουλου [ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ]
Μία γεύση από τα γαλλικά μαχητικά Rafale, που αναμένεται να έρθουν στη χώρα, παίρνει η ελληνική αεροπορία, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη ελληνογαλλική άσκηση. Τα μαχητικά προσγειώθηκαν στην Τανάγρα, επισφραγίζοντας έτσι την μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του πως: «Με την πάροδο του χρόνου, έχουμε δημιουργήσει με τη Γαλλία σταθερό και συνεχώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας με το οποίο εξασφαλίζουμε, ενισχύουμε και εδραιώνουμε ένα ασφαλέστερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή μας».
Ο υπουργός χαρακτήρισε την άσκηση «μία εξέχουσα ευκαιρία για τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τρόπους προσέγγισης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο και επιπλέον να στείλουν ένα σαφές μήνυμα της αποτρεπτικής μας δύναμης». «Μία ευκαιρία οι Πολεμικές Αεροπορίες των δύο χωρών να προωθήσουν την αμοιβαία συνεργασία σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης τους, ενώ επιπρόσθετα επιτρέπει και σε μας να συντηρήσουμε τη διαθεσιμότητά των πληρωμάτων μας σε συνθέτες αποστολές μεταξύ αυτών και ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών στον αέρα» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ότι από τη βάση αυτή σε λίγους μήνες θα επιχειρούν και τα πρώτα ελληνικά Rafale», συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την απόκτηση των αεροσκαφών Mirage F1 και συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες μετά τα Mirage 2000 και τα Mirage 2000-5 που ακόμα υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία.
«Με τη σημερινή άσκηση οι αεροπόροι μας παίρνουν μία πρόγευση των δυνατοτήτων των νέων αεροσκαφών, η προμήθεια των οποίων συμφωνήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
«Η κοινή μας προσπάθεια», συμπλήρωσε, «έχει φέρει σημαντικά επιτεύγματα και είμαι ευγνώμων που έχει δοθεί η ευκαιρία για μία ακόμα φορά να παρακολουθήσω τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται παράλληλα, επιδεικνύοντας τις εξαιρετικές επιχειρησιακές τους ικανότητες και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που τους δίνει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή μας».
Επεσήμανε, δε, ότι «η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έγινε αποδέκτης πολλαπλών απειλών, και καλείται καθημερινά να τις αντιμετωπίσει, διασφαλίζοντας σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».
«Η Γαλλία και η Ελλάδα», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «από κοινού προωθούν την αμοιβαία συνεργασία και στον τομέα αυτό, ενεργώντας ταυτόχρονα ως αποφασιστικοί παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη βάση του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας».
Την άσκηση παρακολούθησαν, πέραν του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Λοράν Λερμπέτ, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ, ακόλουθοι Άμυνας από πολλές πρεσβείες καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι.