Ελευθερώνεις την Ελλάδα παίρνεις ένα παράσημο. Υπογράφεις στις Πρέσπες και παίρνεις δεκάδες. Σύγκριση 2 Ναυάρχων

 

Αρχικά να πούμε 2 λόγια για τον Παύλο Κουντουριώτη

Ο Παύλος Κουντουριώτης (9 Απριλίου 1855 − 22 Αυγούστου 1935 ήταν Ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και Αρχηγός του Β΄ Στόλου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Συμμετείχε στην Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης ως μέλος της τριανδρίας και διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το 1886 συμμετείχε ως υποπλοίαρχος σε ναυτικές επιχειρήσεις στην Πρέβεζα, καθώς και σε αυτές στην Κρήτη κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 με τον βαθμό του πλωτάρχη. Ως κυβερνήτης του ατμομυοδρόμου «Αλφειός» αποβίβασε το εκστρατευτικό σώμα του Συνταγματάρχη Τιμολέοντος Βάσσου στο Κολυμπάρι Χανίων τον Φεβρουάριο του 1897 και στη Σκάλα Λεπτοκαρυάς τον Απρίλιο του 1897.  Ως Κυβερνήτης του εκπαιδευτικού «Μιαούλης», ο Αντιπλοίαρχος τότε Κουντουριώτης πραγματοποίησε το πρώτο υπερπόντιο ταξίδι ελληνικού πολεμικού. Το 1908 έγινε υπασπιστής του βασιλιά Γεωργίου Α΄ και τον επόμενο χρόνο προάχθηκε σε Πλοίαρχο.

Τον Ιούνιο του 1911 και λόγω απειθαρχίας του πληρώματος του θωρηκτού «Αβέρωφ», τη θέση του Κυβερνήτη ανέλαβε ο τότε Πλοίαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Με την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων προάχθηκε σε Υποναύαρχο ενώ στις 16 Απριλίου του 1912 έγινε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 1912. Στη συνέχεια γίνεται Αρχηγός του Στόλου του Αιγαίου και αναλαμβάνει δράση. Ως Κυβερνήτης του θωρηκτού «Αβέρωφ» καταλαμβάνει τη Λήμνο, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι Θάσος, Ίμβρος, Τένεδος, Ψαρά, Άγιος Ευστράτιος και Σαμοθράκη. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου είχε κατορθώσει να ελευθερώσει όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Χίου. Με το θωρηκτό «Αβέρωφ» συμμετείχε σε δύο ναυμαχίες, σε αυτή της Έλλης και σε αυτή της Λήμνου . Η ναυμαχία της Έλλης κερδήθηκε χάρη σε παράτολμο ελιγμό του Κουντουριώτη, ο οποίος θεωρήθηκε ασυλλόγιστος ηρωισμός. Οι επιτυχημένοι χειρισμοί του ανάγκασαν τον τουρκικό στόλο να αποσυρθεί στα Δαρδανέλλια

 

Ο Παύλος Κουντουριώτης τιμήθηκε  με   τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος
και με το μετάλλιο  “Ταξιάρχης του Τάγματος του Ντάνεμπρογκ”

 

 

Ευάγγελος Αποστολάκης

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Με την αναγκαία υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη και ημερομηνία υπογραφής 18-1-2019, η Συμφωνία των Πρεσπών κατατέθηκε στη Βουλή για να κυρωθεί (ημερομηνία κατάθεσης 19-1-2019)! (Δείτε εδώ όλο το σχετικό Σχέδιο Νόμου)
  Και θα δακρύσουν οι τάφοι των στρατιωτών μας και του Παύλου Μελά! Θα δακρύσουν οι Εύζωνες και ο Άγνωστος Στρατιώτης! Θα δακρύσουν τα παιδιά που φυλάνε βραχονησίδες στις εσχατιές της Ελλάδας! Θα δακρύσουν τα παλικάρια και οι κοπελιές στις Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, που ήδη “βράζουν” από αγανάκτηση! Γιατί το μεγαλύτερο οπλικό σύστημα, είναι το ηθικό ενός στρατού και ενός λαού!

 

Παράσημα

  • Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα
  • Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής
  • Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα
  • Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής

Μετάλλια

  • Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας Γ΄, Β΄ και Α΄ Τάξεως

Διαμνημονεύσεις

  • Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Γ΄ και Α΄ Τάξεως
  • Διαμνημόνευση Υπηρεσίας Αξιωματικού Επιτελούς Β΄ Τάξεως

 

.

Θα λέγαμε οτι δεν χωράνε τόσα παράσημα στην επίσημη στολή του ..