Εικόνα-ντοκουμέντο: Ελληνική φρεγάτα μια ανάσα απο το Oruc Reis

Tην ώρα που η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, κλίμα πολέμου έχει διαμορφωθεί στο Καστελόριζο, με τον ελληνικό στόλο να έχει σχηματίσει ένα «πλωτό φράγμα» απέναντι στο σεισμογραφικό Oruc Reis, το οποίο την Τρίτη πλησίασε ακόμα περισσότερο το ακριτικό νησί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες από το Oruc Reis σε μια περιοχή 4 χιλιάδων χλμ και συνολικά αναμένεται να καλύψει μια περιοχή 15 χιλιάδων χλμ. Παρά τις  επανειλημμένες δηλώσεις  του υπουργού Άμυνας  Χουλουσί  Ακάρ περί διαλόγου, όπως έκανε και χθες, η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται. Το βράδυ της Τρίτης, η τουρκική ηγεσία εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου και του Άη Στράτη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία,  έχει αμφισβητήσει δημοσίως πολλές φορές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις ενέργειές της με δύο navtex, μέσω των οποίων αξιώνει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή, με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να βρίσκονται στην περιοχή. Οι εντολές από στρατιωτική και πολιτική ηγεσία είναι ξεκάθαρες: «Ψυχραιμία». Όπως εκτιμούν αναλυτές, ένας από τους βασικούς στόχους του Ταγίπ Ερντογάν είναι να προκαλέσει πίεση στην περιοχή ώστε οι Έλληνες να κάνουν την πρώτη κίνηση.

Φωτογραφικό ντοκουμέντο με Oruc Reis και ελληνική φρεγάτα

Capture_1.JPG
youtube / ΕΡΤ