Δίδυμες σήραγγες Σκαραμαγκά: Δυο τρύπες στο… βουνό (+video)

Μια απίστευτη και όμως άκρως ελληνική ιστορία κρύβεται πίσω από τις δίδυμες σήραγγες Σκαραμαγκά. Πάμε να τις δούμε από ψηλά και να διαβάσουμε για αυτές.

 

Ένα αφιέρωμα του Traction

Σε αυτή την χώρα είναι πολλά αυτά που δεν βγάζουν νόημα… Ή αλλιώς ας πούμε πως είναι κάποιες ιστορίες που ανήκουν στην κατηγορία “απίστευτο κι όμως ελληνικό”. Μία τέτοια ιστορία θα δούμε σήμερα.

Ο λόγος λοιπόν για τις σήραγγες Σκαραμαγκά και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό το ημιτελές έργο. Η απίθανη αυτή ιστορία λοιπόν ξεκινά στην Ελλάδα του 1997, όταν και δημοπρατήθηκε το έργο των δίδυμων σηράγγων, με ορίζοντα ολοκλήρωσής του το 2001.

Ανάμεσα σε όλα τα στραβά και… παράξενα, όπως για παράδειγμα το γιατί χρειάζονται σήραγγες σε αυτό το σημείο της Αθηνών – Κορίνθου ή το γιατί ξεκίνησε η διάνοιξή τους πριν την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, υπήρχε και μια κυρία που διατηρούσε σπίτι πάνω από τις υπό κατασκευήν σήραγγες (κοντά στο Σ.Ε.Α. και το καφέ “Σταθμός 14” για όσους γνωρίζουν την περιοχή).

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρει το “xaidarisimera“, “η σύμβαση που είχε υπογράψει η κατασκευαστική εταιρεία Παντεχνική ήταν ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Δεν πρόλαβε να γίνει η κατακύρωση του έργου και η Παντεχνική (Απρίλιος 1999) πρότεινε τροποποίησή του. Συγκεκριμένα να κατασκευαστεί μια δίδυμη σήραγγα, από την οποία θα διέρχεται η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου, ενώ η αρχική προκήρυξη δεν περιλάμβανε κάτι τέτοιο. H πρότασή της περιείχε και σειρά άλλων μεταβολών, με τη δέσμευση ότι θα κατασκευάσει το έργο με το ίδιο κόστος.

Αν και ήταν προφανές πως το κόστος του έργου θα αυξανόταν στην περίπτωση των σηράγγων, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε την αλλαγή του σχεδιασμού. Όμως ουδείς είχε υπολογίσει την ηλικιωμένη Χαϊδαριώτισσα, η οποία κατείχε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και μικρή κατοικία πάνω από τις σήραγγες, δίπλα στην καντίνα της Εθνικής Οδού. H κάτοικος του Σκαραμαγκά ήταν ένας από τους ιδιοκτήτες που θα αποζημιώνονταν λόγω των απαλλοτριώσεων, αλλά υπήρχε μια ιδιαιτερότητα: Παρά το γεγονός ότι της επιδικάστηκαν 440.000 ευρώ (150 εκατ. δραχμές) ως αποζημίωση, δεν μπορούσε να τα πάρει, γιατί δεν διέθετε τους απαραίτητους τίτλους ιδιοκτησίας! Επιπλέον, δεν επιθυμούσε να φύγει από την περιοχή της σήραγγας και για αυτό τον λόγο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το 6ο τμήμα του ΣτΕ την δικαίωσε και δεύτερη απόφαση του ΣτΕ δεν επέτρεψε στο Δημόσιο να προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των τεσσάρων στρεμμάτων”.

Δείτε πιο κάτω το σχετικό video.

 

ΠΗΓΗ: xaidarisimera.gr