Χαρδαλιάς: Ξεχάστε τα πρόστιμα 150 ευρώ – Οι παραβάτες θα πληρώνουν 300 ευρώ

Σαρωτικούς ελέγχους προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Διπλασιασμό των διοικητικών προστίμων για παραβίαση των μέτρων προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό (χρήση μάσκας, περιορισμός κυκλοφορίας), ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Έτσι από τα 150 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες θα φτάσει πλέον τα 300.

Συγκεριμένα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ με ψευδή βεβαίωση στον εργοδότη επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ. Όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν την αναστολή λειτουργείας επιβάλλεται πρόστιμο 15.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράλληλα πως για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εξασφαλίστηκε αποστολή rapid tests για το προσωπικό με 25.000 τεστ κάθε μήνα.

«Από αύριο η καθημερινότητά μας αλλάζει ξανά, μια αλλαγή όχι εύκολη, αλλά απαραίτητη για να συγκρατήσομε το δεύτερο κύμα της πανδημίας» δήλωσε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στην επιβολή lockdown από αύριο Σάββατο στις 06:00..

Στο πλαίσιο αυτό, καθόλο το 24ωρο ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση και αυστηρά μόνο με SMS για λόγους εργασίας, για σχολείο, κατάστημα ή δημόσια υπηρεσία, για τράπεζα, για μετάβαση σε κηδεία μετάβαση διεζευγμένων γονιών και σωματική άσκηση ή σίτιση αδέσποτων, πάντοτε εντός δήμου.

Απηύθυνε έκκληση παράλληλα για λελογισμένη χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. «Συνιστούμε οι πολίτες να μετακινούνται βραδύ μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί με διπλάσια πρόστιμα».

Για το βράδυ διευκρίνισε άλλωστε πως η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για εργασία, για έκτακτη ανάγκη και για βόλτα κατοικιδίου-ατομική άσκηση.

Για μετακίνηση εργαζομένων χρειάζεται σχετικό έγγραφο από την πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ, αν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, επαρκεί και η βεβαίωση κυκλοφορίας

Κυνήγι και ψάρεμα δεν επιτρέπονται πουθενά σε όλη την επικράτεια στο πλαίσιο της απαγόρευσης των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Ως προς όσους εισέρχονται στη χώρα από το εξωτερικό είτε αεροπορικώς είτε από τα χερσαία σύνορα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τελικά εν αντιθέσει με ότι είχε ανακοινωθεί χθες, χρειάζονται αρνητικό τεστ PCR που να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν από όλες τις πύλες εισόδου της επικράτειας. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει από την Τετάρτη.

Από 10 Νοεμβρίου παράλληλα όπως έγινε γνωστό όλοι οι Έλληνες που θα ταξιδέψουν πρέπει να συμπληρώνουν φόρμα PLF 24 ώρες πριν το ταξίδι. Μια φόρμα ανά οικογένεια επαρκεί.

Σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πρόσθεσε: «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά και το ποσοστό των μονάδων και των τάξεων που έκλεισαν βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1%».

Για τη Σάμο δεν ισχύει αποστολή SMS, ενώ τόσο στη Σάμο όσο και στην Καρδίτσα με SMS, κανονικά λειτουργεί λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, που έχει να κάνει με επισκευές κτιρίων, πρωτογενή τομέα.

Τέλος για το Πολυτεχνείο και την απαγόρευση της πορείας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «το 2020 δεν γιορτάσαμε 25η Μαρτίου, Πάσχα, 28η Οκτωβρίου, παρότι δεν υπήρχε γενικό λοκντάουν, το ίδιο θα ισχύσει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου». «Η επέτειος θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνων κατά μόνας από τα κόμματα» διευκρίνισε.