Bρετανοί μποϊκοτάρουν την Κύπρο για την απόφαση Δικαστηρίου. Όταν πληρώσαμε τα θύματα της ThomasCook ήταν καλά όμως

«Σοβαρές ανησυχίες» για το κατά πόσο διεξήχθη με δίκαιο τρόπο η ακροαματική διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου που οδήγησε στην καταδίκη της 19χρονης Βρετανίδας για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης μετά από ψευδή καταγγελία βιασμού, διατυπώνει η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror, εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «σοβαρά ανήσυχο για τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης» στη «βαθιά λυπηρή υπόθεση» της νεαρής υπηκόου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα εγείρει το ζήτημα με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές.

Να σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο, σε ανάρτησή της αναφέρει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Βρετανίδα και την οικογένειά της μετά τη σύλληψή της στην Κύπρο. Προσθέτει ότι προσωπικό της Αρμοστείας είχε επισκεφτεί πολλές φορές τη 19χρονη κατά την κράτησή της και κατά τη διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών, ενώ ήταν σε συχνή επαφή με την υπεράσπισή της και τις τοπικές Αρχές.

Παράλληλα, στο twitter άρχισε μία εκστρατεία με το hashtag #BoycottCyprus, καλώντας τους Βρετανούς να μην επιλέγουν την Κύπρο για διακοπές.

Soph Hudson@soph_hudson

Cyprus tried to protect their tourist image whilst ruining this girls life but have caused themselves a lot more bad publicity in the process. It’s been taken off my holiday destination list purely for this reason! How can anyone ever feel safe there again!

329 people are talking about this

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν καλύψει με επικριτικό τρόπο για τις κυπριακές αρχές τη δικαστική εξέλιξη, βασιζόμενα σε δηλώσεις Βρετανών και Κυπρίων δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδίως στις δηλώσεις που έκανε στο BBC ο νομικός Μάικλ Πόλακ, μέλος της νομικής ομάδας υπεράσπισης και διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης Βρετανών κατηγορουμένων στο εξωτερικό «Justice Abroad», ο οποίος διατύπωσε ενστάσεις για τη νομική διαδικασία, με τις δηλώσεις του να αναπαράγονται από πολλές εφημερίδες.

Ο Βρετανός νομικός επισήμανε ότι το δικαστήριο βασίστηκε σε δήλωση ανάκλησης της αρχικής καταγγελίας βιασμού η οποία υπογράφηκε από τη 19χρονη δίχως την παρουσία δικηγόρου. Κατά τον κ. Πόλακ αυτό συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα ο ίδιος επέκρινε τον χειρισμό της ακροαματικής διαδικασίας από τον Κύπριο δικαστή, καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Πόλακ, αρνήθηκε να ακούσει καταθέσεις για το κατά πόσο ο βιασμός τελικά συνέβη ή όχι.

Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV η μητέρα της 19χρονης χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση «πρωτοφανή» και πρόσθεσε ότι θα συνιστούσε «απόλυτη αδικία» αν ο Κύπριος δικαστής αποφάσιζε πως η κόρη της θα πρέπει να περάσει περισσότερο διάστημα στη φυλακή από τις τεσσερισήμισι εβδομάδες που είχε προφυλακιστεί μέχρι να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση.

Η ανακοίνωση της ποινής αναμένεται στις 7 Ιανουαρίου.

 

πηγη pentapostagma