Αυτός είναι ο μοναδικός ράφτης που φτιάχνει αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, από κοσμήματα μέχρι σπαθιά και πιστόλες και έχει βραβευτεί από την Unesco

Ο ελληνικός λαός, με πανάρχαια Ιστορία και παράδοση, έχει συνδέσει τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του (Γέννηση, Θάνατο, Έρωτα, Γάμο, κ.λ.π.) με αυτή.

Είναι ένας θησαυρός που διασώζεται από τους ίδιους τους κατοίκους της χώρας. Μια παράδοση που εκφράζεται μέσα από την λαϊκή τέχνη, τα πανηγύρια, τα δημοτικά τραγούδια, τους χορούς, την φορεσιά, τα ήθη και τα έθιμα (τους). Σήμερα θα ασχοληθούμε με την Φορεσιά
Η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά χαρακτηρίζει και διακρίνει τους ανθρώπους κάθε περιοχής.
Έχει φτιαχτεί για να εντυπωσιάζει και όχι να αναδεικνύει το κορμί.
Τα πλούσια υλικά, η ποικιλία στο κέντημα, στο στόλισμα και το ράψιμο, δημιουργούν την προσωπική σφραγίδα κάθε περιοχής.

Nικος Πλακίδας

Γεννημένος στην Κατοχή Μεσολογγίου, ο Νίκος Πλακίδας είναι από τους ανθρώπους που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανή την παράδοση συνδυάζοντας το με την εργασία του πραγματικά λατρεύει.

Η αγάπη του για την παράδοση τον έχει φτάσει σήμερα χωρίς να έχει υπάρξει τέτοια σκέψη στο μυαλό του και τα δημιουργήματα του τον έφεραν σε αυτή τη θέση ώς τον  μοναδικό Έλληνα ράφτη που φτιάχνει πιστές αντιγραφές από παραδοσιακές φορεσιές όλης της Ελλάδας.

Ο ίδιος μας τονίζει πως πρόκειται για αντίγραφα από αυθεντικές φορεσιές και όχι τουριστικά.

Έχει τιμηθεί απο την ομογένεια της Αυστραλίας, του Καναδά, της  Αμερικής, της Αγγλίας, από το θέατρο ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ,  από το τμήμα της UNESCO , απο Δήμους, από την Καλαβρυτινή ένωση στην Π. Βουλή, από πολιτιστικούς  φορείς κλπ.».

 

Μερικά απο τα κοσμήματα και τον οπλισμό που συνοδεύει τις παραδοσιακές του στολές.

Θα δείτε περισσότερες απο τις δουλειές του στο παρακάτω Link

http://www.foustanela.gr/plakidas/