Αυτό είναι το μήνυμα της εταιρείας που εξόργισε τους διανομείς .

H σελίδα alterthess.gr  αναφέρει :

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε μετά απο επικοινωνία με εργαζομένους στην εταιρεία, δεκάδες μηνύματα έφτασαν αυτές τις ημέρες σε άτομα που εργάζονται σε αυτήν και των οποίων οι 3μηνες συμβάσεις λήγουν τον επόμενο καιρό. Σε αυτά τα μηνύματα αφού γίνεται μνεία στην αύξηση της παραγωγικότητας (να λοιπόν που έρχεται η ανάπτυξη…) η εταιρεία «προτείνει» στους εργαζομένους να μετατραπούν σε Freelancers, δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, κάτι που συμβαίνει ήδη με άλλες εταιρείες του κλάδου όπως η Wolt.

 

Το μήνυμα της E-food:

«Αγαπητέ rider, στα πλαίσια της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing (…) Θα θέλαμε να σου προτείνουμε και εκτιμάμε ότι θα ήταν καλύτερο να εργαστείς ως Freelancer. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης.»

Τι σημαίνει όμως να είσαι Freelancer;

Το νομικό κενό πάνω στο οποίο είχαν πατήσει ήδη αρκετοί εργοδότες, γλιτώνοντας τα έξοδα της ασφάλισης των εργαζομένων και δηλώνοντάς τους ως αυτοαπασχολούμενους, ήρθε να καλύψει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο της τον Απρίλη του 2021.

Το κενό δεν καλύφθηκε βέβαια προς όφελος των εργαζομένων, αλλά προς όφελος των εταιρειών καθώς η εικονική αυταπασχόληση, γιατί περί αυτού πρόκειται, θεσμοθετήθηκε και επίσημα. Η πληρωμή βάσει της παραγώμενης αξίας (συγκεκριμένα ένα συγκεκριμένο ποσό ανά παραγγελία), η μετακύληση του βάρους της ασφάλισης στους ίδιους τους εργαζομένους, η μείωση του μισθού των εργαζομένων καθώς με αυτή τη μορφή εργασίας δεν υπάρχουν Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, Επιδόματα άδειας, πληρωμή αδειών αλλά και κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος είναι η μία όψη του νομίσματος, το οποίο θα μπορούσε να απεικονίζει από την μία την Θάτσερ και από την άλλη τον Πινοσέτ.

Η άλλη όψη είναι η ατομικιστική λογική που προσπαθούν να περάσουν στην εργατική τάξη και η πλήρης ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας της. Το «δούλεψε όσο θες, ότι ώρα θες» που μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια στο πλήρως ξεχαρβαλωμένο πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών στο σήμερα αποτελεί το δέντρο που μπαίνει μπροστά στα μάτια των εργαζομένων έτσι ώστε αυτοί να χάσουν το δάσος των δικαιωμάτων αλλά και της συλλογικής τους υπόστασης μέσα στους χώρους δουλειάς.

Από τον αγώνα δρόμου… στον δρόμο του Αγώνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alterthess, επικρατεί αναβρασμός στους κόλπους των εργαζομένων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα δικαιώματά τους και την κατεκτημένη σχέση εργασίας που είχαν ως τώρα, θεωρώντας την μετατροπή των όρων εργασίας τους βλαπτική αλλά και άδικη.

Οι κινητοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις οι οποίες θα καθορίσουν και το ακριβές πλάνο δράσεων των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη συνέλευση εργαζομένων της εταιρείας καλεσμένη από την επιτροπή αγώνα διανομέων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο.

«Ήρθε η ώρα να δείξουμε και εμείς οι διανομείς την πραγματική μας δύναμη» αναφέρει το κάλεσμα και εμάς, χωρίς να ξέρουμε το πού θα οδηγήσει αυτή η ιστορία, αλλά και το πού θα οδηγήσει ένα μέλλον όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν εντατικοποιημένα, όλο και πιο φτηνά και χωρίς να έχουν κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, μας έρχεται στο μυαλό ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι που είχε γράψει, σαν να θέλει να δώσει κουράγιο στα «παιδιά με τα παπιά», πως «εμείς, καθένας από μας, κρατάει στα χέρια του τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος».

 

πηγη alterthess.gr