Αμερικανός συγγραφέας προκαλεί: Μύθος οι «Ανίκητοι Σπαρτιάτες»;

Ο Myke Cole, συγγραφέας επιστημονικής και ιστορικής φαντασίας, έχει την πάγια τάση να προβοκάρει με τίτλους βιβλίων και ατάκες στα social media – Τι αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Το Φετίχ με τη Σπάρτη είναι Πολιτισμικός Καρκίνος» –

Η «λακωνοφιλία» και οι… οπαδοί του Τραμπ Σε συνθήκες πολιορκίας και εγκλεισμού, εν μέρει λόγω αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι και εν μέρει λόγω πανδημικής ανίας, τα media του κόσμου ανασκαλεύουν αιωνίως άλυτα ζητήματα. Όπως πχ το εάν η αρχαία Σπάρτη ήταν όντως μια ηρωική στρατιωτική υπερδύναμη ή μήπως οι «Ανίκητοι Σπαρτιάτες» είναι ένα καλοστημένο ψέμα, το οποίο διαδίδεται και ενισχύεται διαρκώς -και εσκεμμένα- από τις ακροδεξιές οργανώσεις σε όλο τον πλανήτη

Η πιο πρόσφατη αφορμή για την ανακίνηση αυτής της διαμάχης γύρω από την Αρχαία Σπάρτη, είναι τα podcast του περιοδικού επιστήμης και τεχνολογίας Wired. Σε κάποιο από αυτά τα ηχογραφημένα talk show, φιλοξενείται ο Myke Cole, ένας συγγραφέας διαφόρων μπεστ σέλερ επιστημονικής και ιστορικής φαντασίας.

Ο Cole έχει την πάγια τάση να προβοκάρει, με τίτλους βιβλίων και ατάκες στα social media, στις συνεντεύξεις του κ.λπ. Σε ό,τι αφορά στην Αρχαία Σπάρτη και την αλήθεια γύρω από το τι συνέβαινε στη θρυλική πόλη της Λακωνίας πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ο Cole έχει συγγράψει το έργο «The Bronze Lie» (Το Χάλκινο Ψέμμα), ενώ τον Αύγουστο του 2019 είχε δημοσιεύσει ένα μακροσκελέστατο άρθρο στον New Republic. Ο τίτλος του ήταν «Το Φετίχ με τη Σπάρτη είναι Πολιτισμικός Καρκίνος».

Υπότιτλος: «Ο μύθος του ρωμαλέου πολεμικού κράτους έχει γαλουχήσει κοινωνίες επί χιλιάδες χρόνια. Σήμερα υποδαυλίζει μια φασιστική τάση σε όλο τον κόσμο».

protothema